JO 2022 - Hochei masculin: Finlanda a cucerit ultima medalie de aur pusă în joc la Beijing

JO 2022 - Hochei masculin: Finlanda a cucerit ultima medalie de aur pusă în joc la Beijing

Finlanda a câştigat pentru prima oară în istoria sa titlul de campioană olimpică la hochei pe gheaţă, învingând cu 2-1 echipa Rusiei, care a evoluat sub drapel neutru, duminică, în finala turneului masculin de la Beijing, ultima probă din programul Jocurilor Olimpice de iarnă ediţia 2022.

Hocheiştii ruşi, campioni olimpici în 2018, la PyeongChang (Coreea de Sud), au deschis scorul în finalul primei reprize, prin Mihail Grigorenko (7:17).

Foto: (c) MARK CRISTINO / EPA


Finlandezii au restabilit egalitatea prin Ville Pokka, în debutul reprizei secunde (23:28), iar apoi au marcat golul victoriei în repriza a treia, prin Hannes Bjorninen (40:31).

Cel mai bun rezultat de până acum al Finlandei la Jocurile Olimpice a fost locul al doilea ocupat la ediţiile din 1988 şi 2006.

Finlanda a profitat din plin de absenţa starurilor din Liga profesionistă nord-americană (NHL), care nu au fost eliberaţi de echipele lor pentru a participa la JO 2022 din cauza pandemiei de Covid-19, care a perturbat calendarul competiţional. În aceste condiţii, Canada şi SUA au venit la Beijing cu jucători universitari, fiind eliminate rapid în sferturile de finală.

Foto: (c) Meng Yongmin / Xinhua


Hocheiştii finlandezi au trecut în tururile anterioare de echipele Elveţiei (5-1) şi Slovaciei (2-0), înainte de a învinge Rusia în finala de la Beijing.

În meciul pentru stabilirea ocupantei locului al treilea, Slovacia a învins cu scorul de 4-0 Suedia, urcând în premieră pe podiumul olimpic.

Clasament final:
1. Finlanda
2. Comitetul Olimpic Rus
3. Slovacia
4. Suedia
5. Statele Unite
6. Canada
7. Danemarca
8. Elveţia
9. Cehia
10. Germania
11. Letonia
12. China
AGERPRES (AS/editor: Mihai Dragomir, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”