JO 2022 - Patinaj artistic: Americanul Nathan Chen a dominat programul scurt al competiţiei pe echipe

JO 2022 - Patinaj artistic: Americanul Nathan Chen a dominat programul scurt al competiţiei pe echipe

La patru ani după dezamăgirea trăită la JO 2018, americanul Nathan Chen a avut o revenire ideală pe gheaţa olimpică la Jocurile de la Beijing, dominând programul scurt masculin al competiţiei pe echipe de patinaj artistic, desfăşurat vineri, informează AFP.

La finalul primei zile de întreceri, din cele trei programate, Statele Unite se află în fruntea clasamentului, cu 28 de puncte, în faţa Rusiei (27 puncte), Chinei (21 puncte) şi Japoniei (20 puncte).

Penultimul dintre cei zece concurenţi care au patinat, Nathan Chen (22 ani) a semnat un nou record personal, cu 111,71 puncte (faţă de 110,39 în 2019), la capătul unei prestaţii foarte reuşite, pe ritmurile melodiei "La Boheme" a lui Charles Aznavour.

Americanul s-a apropiat la un punct de recordul mondial (112,72 puncte), stabilit de rivalul numărul unu pentru aurul olimpic individual, japonezul Yuzuru Hanyu, nealiniat vineri.

Triplul campion mondial l-a devansat cu mai mult de şase puncte pe japonezul Shoma Uno, care a obţinut 105,46 puncte, de asemenea nou record personal, şi pe tânărul patinator rus Mark Kondatiuk (95,81 puncte). Chen a adus zece puncte - maximum - echipei Statelor Unite, la finalul acestei prime probe.

În urmă cu patru ani în Coreea de Sud, la prima sa experienţă olimpică, la doar 18 ani, Nathan Chen a căzut în timpul competiţiei pe echipe şi avut un program scurt de coşmar în concursul individual, în urma căruia a retrogradat pe locul 17, înainte de se clasa în final pe poziţia a cincea, după programul liber.

"Din propriile greşeli înveţi cel mai mult. Eu am învăţat multe de la această competiţie (JO 2018 - n.red.). Nu cred că m-aş mai fi aflat aici fără să fi trăit această experienţă", a declarat Nathan Chen la finalul evoluţiei sale de vineri.

În proba de perechi, chinezii Sui Wenjing şi Han Cong au avut un debut de vis, impunându-se în programul scurt cu un nou record mondial, de 82,83 puncte, în faţa ruşilor Anastasia Mişina şi Aleksandr Galiamov (82,64 puncte), campionii mondiali şi europeni en titre. Pe locul al treilea s-au clasat americanii Alexa Knierim şi Brandon Frazier (75,00 puncte).

La dans pe gheaţă, americanii Madison Hubbell şi Zachary Donohue au ocupat primul kloc (86,56 puncte), fiind urmaţi de ruşii Victoria Siniţina şi Nikita Kaţalapov (85,05) şi de italienii Charlene Guignard/Marco Fabbri (83,83 puncte) etc.

Competiţia de patinaj artistic pe echipe continuă duminică cu programul scurt feminin şi programul liber masculin, iar luni cu ultimele trei programe libere.
AGERPRES (AS/autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai Ţenea, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”