JO 2022 - Patinaj artistic: Audierile în cazul Valieva au început la TAS

JO 2022 - Patinaj artistic: Audierile în cazul Valieva au început la TAS

Audierile în cazul patinatoarei ruse Kamila Valieva, depistată pozitiv la o substanţă interzisă, au început duminică la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), care va decide dacă sportiva poate participa la proba individuală din cadrul Jocurilor Olimpice de la Beijing, ce începe marţi, transmite AFP.

Duminică este o zi decisivă în cariera patinatoarei în vârstă de numai 15 ani, marea favorită a probei individuale feminine la Beijing.

Camerei ad-hoc a TAS a început să audieze prin videoconferinţă, la 20:30, ora Beijingului (14:30, ora României), diferitele părţi implicate în afacerea Valieva, în primul rând Agenţia rusă antidoping (RUSADA), care a ridicat miercuri suspendarea Kamilei Valieva.

TAS a indicat că Valieva este una dintre părţile implicate în această procedură, prim urmare este liberă să participe la audiere.

Juriul va delibera apoi, dar nu îşi va face cunoscută decizia părţilor în cauza decât luni după-amiaza, a anunţat sâmbătă TAS fără a oferi alte detalii.

Tânăra va avea apoi ceva mai mult de 24 de ore pentru a pregăti scurtul program prevăzut marţi seara la Beijing, dacă TAS respinge apelul autorita?ilor sportive, în minte Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), şi o va autoriza să continue participarea la JO.

În caz contrar, dacă TAS va da dreptate CIO, Valieva nu va mai avea dreptul să patineze pe gheaţa olimpică.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams, a explicat că "toată lumea" face "tot posibilul pentru a regla această situaţie cât mai rapid posibil". .

Scandalul a izbucnit când ceremonia de decernare a medaliilor pentru concursul pe echipe la patinaj artistic, programată marţi, a fost amânată din cauza unor "probleme juridice", după cum a anunţat atunci CIO, fără să ofere alte detalii.

Presa din Rusia a anunţat rapid că Valieva a fost testată pozitiv, însă a trebuit aşteptat până vineri un comunicat de presa al ITA, organismul responsabil de programul antidoping al Jocurilor, pentru confirmare.

Valieva a fost depistată pozitiv la o substanţă interzisă, trimetazidină, la un control efectuat în luna decembrie, al cărui rezultat a fost anunţat în cursul Jocurilor Olimpice de la Beijing.

Marţi, RUSADA a suspendat-o provizoriu pe patinatoare. Miercuri, Valieva a făcut însă apel şi a obţinut ridicarea suspendării, din motive încă misterioase.
AGERPRES (AS/editor: Mircea Lazaroniu, editor online: Alexandru Cojocaru)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”