JO 2022 - Patinaj artistic: Rusia riscă să piardă titlul olimpic pe echipe cucerit la Beijing (presa rusă)

JO 2022 - Patinaj artistic: Rusia riscă să piardă titlul olimpic pe echipe cucerit la Beijing (presa rusă)

Rusia riscă să piardă medalia de aur cucerită în concursul de patinaj artistic pe echipe din cadrul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, după ce una dintre componentele sale, Kamila Valieva, a făcut obiectul unui control antidoping pozitiv înaintea startului competiţiei din China, anunţă presa rusă, citată de AFP.

Potrivit ziarului Kommersant, amânarea ceremoniei de atribuire a medaliilor în această probă, prevăzută marţi la Beijing, are legătură cu controlul antidoping al Kamilei Valieva, ceea ce ar putea priva de titlul olimpic echipa Rusiei, care participă la JO 2022 sub drapel neutru.

Publicaţia rusă precizează că substanţa identificată ar fi trimetazidina, folosită pentru ameliorarea anginei pectorale şi interzisă de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) din 2014, pentru că îmbunătăţeşte circulaţia sângelui.

RBC, un alt cotidian rus, scrie la rândul său că Valieva ar fi efectuat testul respectiv în luna decembrie.

În vârstă de 15 ani, Kamila Valieva este noua senzaţie a patinajului artistic, fiind considerată marea favorită a probei individuale feminine care va debuta pe 15 februarie.

De la apariţia sa în circuitul de seniori, în 2021, adolescenta rusă, antrenată de renumita şi severa Eteri Tutberidze, a avut o serie de succese în Grand Prix-ul ISU şi a dominat Campionatele Europene de la Tallinn, desfăşurate luna trecută.

În timpul întrecerii pe echipe de la Beijing, Valieva a devenit prima patinatoare care a reuşit sărituri cvadruple la Jocurile Olimpice, în timpul programului său liber.

Miercuri, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a explicat că ceremonia de acordare a medaliilor a fost amânată din motive "juridice", fără să ofere mai multe detalii.

Contactat de AFP, joi dimineaţă la Beijing, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), a cărui cameră antidoping validează deciziile în materie de sancţiuni antidoping, a indicat că "nu a fost sesizat încă în acest caz".

Agenţia Internaţională de Testare (ITA), competentă exclusiv pentru efectuarea de controale la siturile întrecerilor Jocurilor Olimpice, a publicat la rândul ei un comunicat în care precizează că nu are pentru moment niciun anunţ de făcut pe această temă.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams, a explicat că "toată lumea" face "tot posibilul pentru a regla această situaţie cât mai rapid posibil". "Uneori problemele juridice post necesita timp pentru a fi rezolvate", a avertizat el.

Rusia s-a confruntat, începând din 2014, cu un vast scandal de dopaj instituţionalizat, ceea ce i-a adus în 2020 o excludere pe o perioadă de doi ani din competiţiile internaţionale majore.
AGERPRES (AS/autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai Ţenea, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...