JO 2022: Sorina Ţicu (bob şi sanie) - Avem ca obiectiv 2 clasări pe locurile 7-10, dar visăm la o medalie

JO 2022: Sorina Ţicu (bob şi sanie) - Avem ca obiectiv 2 clasări pe locurile 7-10, dar visăm la o medalie

Sorina Ţicu, secretar general al Federaţiei Române de Bob şi Sanie, a declarat, pentru AGERPRES, că obiectivul FRBS la Jocurile Olimpice de la Beijing este reprezentat de două clasări între locurile 7-10, dar a menţionat în acelaşi timp că visează la o medalie.

"Federaţia Română de Bob şi Sanie are ca obiectiv de performanţă la această ediţie a Jocurilor Olimpice două clasări între locurile 7 şi 10. Dar noi în acest ciclu olimpic ne-am pregătit foarte bine şi sperăm cu toată puterea noastră într-o medalie olimpică. Acesta este visul nostru. Sportivii noştri sunt foarte bine pregătiţi, poate mai bine ca niciodată. Raluca Strămăturaru, cea care a reuşit la precedentele Jocuri cel mai bun rezultat al României (n.r. - locul 7 la PyeongChang, în 2018), este un pion principal al ştafetei României de sanie. Pentru că unul dintre locurile 7-10 pe care ni le propunem poate fi obţinut de această ştafetă la sanie. Raluca Strămăturaru va concura de asemenea şi la simplu feminin. Concursul olimpic este unul aparte, el se desfăşoară pe 4 manşe. Raluca are o experienţă bogată, este un sportiv profesionist aş putea spune, deşi sportul nostru este amator. Aşa că eu sunt sigură că ea va lupta pentru un rezultat cât mai bun la Beijing", a afirmat Sorina Ţicu, desemnată team leader al echipei României la Beijing.

Rezultate bune sunt aşteptate de asemenea şi la probele feminine şi masculine de bob 2, acolo unde România va fi reprezentată de echipajele Andreea Grecu - Katharina Wick, respectiv Mihai Tentea - Ciprian Daroczi.

"Speranţele noastre sunt îndreptate atât către bobul feminin, cât şi bobul masculin, au toate atuurile pentru a încheia probele între locurile 7 şi 10. Ambele echipaje ale României au făcut progrese foarte mari în ultima perioadă. Pe Andreea Grecu o recomandă experienţa acumulată, un timp de start în primele trei locuri la majoritatea competiţiilor din acest an. Şi clasarea (n.r. - pe locul 4) la testele de la Beijing de pe pistă olimpică din octombrie reprezintă de asemenea un atuu. De altfel, la Campionatele Mondiale din sezonul trecut, care se desfăşoară tot în 4 manşe, echipajul format din Andreea Grecu şi Katharina Wick a încheiat o manşă pe locul trei. Iar acum se va concura în acelaşi sistem, cu acelaşi adversare... Deci cunoaştem adversarele, suntem pregătiţi, fetele speră şi sunt foarte bine motivate", a precizat Ţicu.

"Spre deosebire de alţi ani, în acest an olimpic Federaţia Română de Bob şi Sanie a beneficiat de o deschidere majoră atât din partea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, cât şi din partea Ministerul Sportului. Aşa că am avut continuitate în pregătire, am urmat un program bine pus la punct, am participat la un concurs complet în toate etapele de calificare. Toate obiectivele de pregătire au fost realizate, de aceea abordăm cu mare încredere această ediţie a Jocurilor Olimpice. Toţi sportivii şi antrenorii care vor face deplasarea, mă refer la cei din delegaţia Federaţiei Române de Bob şi Sanie, sunt mai încrezători ca niciodată în şansele lor. Sperăm ca împreună să ne bucurăm de un rezultat cât mai bun. Iar speranţa noastră, visul nostru, aşa cum am spus, este să avem la finalul acestei ediţii o medalie, indiferent de culoarea ei", a adăugat secretarul general.

România nu va avea reprezentant în concursul de skeleton, deşi Sebastian Enache era primul sub linie după calificări şi ar fi putut primi o cotă în cazul unei realocări.

"Din păcate la skeleton nu vom avea reprezentant. Sebastian a fost primul sub linie la calificările de drept, iar în aceste condiţii noi am fi fost prima naţiune la relocare. Adică în situaţia în care o ţară nu folosea cotele obţinute prin calificarea directă atunci acele locuri se redistribuiau, iar noi am fi putut duce acolo un sportiv. Însă acest lucru nu s-a întâmplat, merge toată lumea, nu a renunţat nimeni. Termenul scadent a trecut, aşa că nu se mai poate schimba nimic până la începerea Jocurilor", a precizat Sorina Ţicu.

Principala problemă a FRBS o reprezintă de mulţi ani absenţa unei piste de bob, sanie şi skeleton. Singura pistă de acest gen din România se află la Sinaia, însă este dezafectată, ultima oară fiind folosită în anii '90. Sorina Ţicu susţine că aceasta este depăşită total de prevederile actuale ale Federaţiei Internaţionale.

"Cele trei discipline olimpice din cadrul federaţiei noastre, bobul, sania şi skeletonul, se desfăşoară pe aceeaşi pistă, adică pe aceeaşi pârtie. Problema principală a noastră, vă asigur că nu este finanţarea, nici strategia şi nici viziunea... avem sportivi talentaţi şi antrenori dedicaţi care pleacă în lumea întreagă pentru a se pregăti şi a participa la etapele de Cupă Mondială. Ei pleacă de acasă peste şase luni de zile dintr-un an la pregătire şi competiţii. Dar ca să avem o certitudine că putem atinge înalta performanţă, şi aici mă refer la această medalie olimpică foarte râvnită, trebuie să avem în România o bază sportivă, o pistă pentru aceste trei discipline. Suntem printre puţinele sporturi olimpice din România care nu beneficiază în acest moment de o bază specifică, adică de o pârtie. În momentul de faţă nu există o pistă, ultima a fost cea de la Sinaia care a activat până în anii '90. Acea pistă se află încă pe teren ca să spun aşa, dar ea nu mai corespunde din niciun punct de vedere... dar în primul rând nu corespunde din punct de vedere al securităţii sportivilor. Este depăşită total de prevederile regulamentelor federaţiilor internaţionale de bob şi sanie", a spus ea.

În aceste condiţii, loturile naţionale şi olimpice ale României se pregătesc numai în străinătate, pe pistele care găzduiesc competiţii internaţionale.

"Noi, însă, cu eforturi, cu un plan de pregătire foarte bine pus la punct şi cu o finanţare adecvată, am reuşit să depăşim acest handicap, absenţa unei piste, şi am obţinut rezultate foarte bune în ultimii ani. Pentru că suntem campioni mondiali la juniori bob 2, avem campioni europeni la seniori bob 2, avem campioni olimpici de tineret, medaliaţi la juniori şi aşa mai departe. Din anii '90 până în prezent loturile naţionale şi olimpice îşi desfăşoară pregătirea pe pârtiile de obiectiv, acolo unde în fiecare an au loc Campionatele Mondiale şi Europene. Însă repet, pentru a ajunge la marea performanţă această pârtie este indispensabilă. Ea trebuie construită cât mai curând în România", a menţionat Sorina Ţicu.

O pistă pe care s-ar putea organiza competiţii internaţionale de bob, sanie şi skeleton ar costa aproximativ 10 milioane de euro.

"Trebuie să fim ancoraţi în realitate şi să recunoaştem că România nu va putea construi o pârtie la standarde de olimpice. Nu cred că ne-am putea permite din punct de vedere financiar o asemenea pârtie. Însă există proiecte mai noi care sunt viabile, aşa cum s-au realizat şi în Austria şi în alte ţări... Sunt proiecte pe sistemul nou de conglomerate cu îngheţare artificială. Iar pentru acest tip de pistă putem beneficia de omologare din partea celor două Federaţii Internaţionale de bob şi sanie, care să ne permită inclusiv pentru desfăşurarea Jocurilor Olimpice de tineret de iarnă. Pentru că o candidatură a României pentru organizarea acestei competiţii majore este un proiect aflat încă în discuţie la nivelul COSR şi Ministerului Sportului. Costurile de construcţie a unui asemenea pârtii, şi dau exemplul celei din Austria, se ridică la 10 milioane de euro. Aşadar vorbim despre o pârtie scurtă, o pârtie standard, care însă poate fi omologată de Federaţia Internaţională", a mai afirmat Sorina Ţicu.

România va participa la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing (4-20 februarie) cu 22 de sportivi, la sanie, bob, schi alpin, schi fond, sărituri cu schiurile, biatlon şi patinaj viteză.

Delegaţia Federaţiei Române de Bob şi Sanie este formată din 10 sportivi, după cum urmează:


- sanie (4): Raluca Strămăturaru (feminin, ştafetă), Valentin Creţu (masculin, ştafetă), Marian Gîtlan, Darius Şerban (dublu masculin, ştafetă); antrenor Ioan Apostol, antrenor Eugen Radu, kinetoterapeut Ion Piţa, team leader Sorina Ţicu;
- bob (6): Andreea Grecu (monobob, bob 2 feminin), Katharina Wick (bob 2 feminin) - antrenor Paul Neagu; Mihai Tentea (bob 2 masculin, bob 4 masculin), Ciprian Daroczi (bob 2 masculin, bob 4 masculin), Raul Dobre (bob 4 masculin), Cristian Radu (bob 4 persoane) - antrenor Iulian Păcioianu, serviceman Mihai Păcioianu.


AGERPRES (A, AS-autor: Marius Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Adrian Dãdârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu