Jocuri de culise pentru împărțirea funcțiilor la ANRE. Cine se pregătește pentru o leafă de 10.000 de euro pe lună

Jocuri de culise pentru împărțirea funcțiilor la ANRE. Cine se pregătește pentru o leafă de 10.000 de euro pe lună

În interiorul partidelor de la guvernare încep negocierile pentru împărțirea a patru funcții bănoase din conducerea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, șefia urmând a fi dată tot de PSD, potrivit informațiilor „Adevărul”.

Kelemen Hunor, Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu împart frățește sinecurile FOTO Inquam Photos

Discuțiile din Coaliție au loc în condițiile în care peste două luni expiră mandatele președintelui Comitetului de Reglementare al ANRE, în prezent Dumitru Chiriță, a unui vicepreședinte (Nagy-Beke Zoltan), dar și a doi membri simpli, Cornelia Sulger și Gabriel Gheorghe, adică persoanele instalate în funcție în timpul epocii Dragnea.

Potrivit informațiilor „Adevărul”, toate cele patru funcții ar urma să meargă la Putere, în legea de funcționare a ANRE neexistând vreo condiție de respectare a algoritmului politic, cum se întâmplă în cazul altor organisme aflate sub control parlamentar. PSD ar urma să ia funcția de președinte și încă una de membru simplu.

În cărți și cu șanse reale de a fi președinte este Răzvan Nicolescu (expert în energie), fost ministru al Energiei într-o mică perioadă din guvernarea Ponta, adică între martie și decembrie 2014. Nicolescu este susținut de grupul din jurul lui Marcel Ciolacu, adică de șeful partidului și angrenajul acestuia. Potrivit unor surse social-democrate, a doua funcție va fi stabilită de gruparea controlată de Paul Stănescu, secretarul general al PSD. În prezent, Stănescu are un om la ANRE, în persoana Corneliei Sulger (susținută de PSD Olt în 2017), însă încă nu e stabilit dacă aceasta va primi încă un mandat.

Un loc și pentru PNL

Și la PNL încep jocurile de culise pentru funcție. Surse din conducerea PNL au precizat pentru „Adevărul” că sfori sunt trase mai ales pentru Teodor Atanasiu, care ar ținti un nou mandat, după cel din perioada 2017-2020. În prezent, lui Atanasiu i s-a găsit o sinecură la Translectrica, dar e doar pe patru luni și cu un salariu mult mai mic, de aproximativ 18.000 de lei. O a doua variantă ar fi un personaj din jurul taberei controlate de Iulian Dumitrescu, prim-vicepreședinte PNL.

La PNL încă e mare vânzoleală. Atanasiu trage sfori să-și găsească susținere, pentru că el e pe cale să apuce acum doar o sinecură de câteva luni. La ANRE, unde a mai fost, iei garantat 10.000 de euro lunar. Însă funcția ar fi râvnită și de gruparea din jurul baronului de Prahova, Iulian Dumitrescu.

La UDMR, lucrurile sunt aproape tranșate, adică un nou mandat pentru Nagy-Beke Zoltan. Reprezentantul UDMR e considerat un bun profesionist și un comunicator care a reușit să iasă în față să dea explicații pe tema crizei enegetice.

Funcții bănoase

Funcțiile de la ANRE sunt mai mereu vânate de politicieni, inclusiv de cei care au mandate de parlamentari în curs. Un membru simplu are o leafă lunară de aproximativ 10.000 de euro, iar președintele ajunge la aproape 12.000 de euro lunar. Pe banii aceștia, actualul șef al ANRE, Dumitru Chiriță, a fost mai mult absent: el nu a făcut nicio conferință de presă de când a izbucnit criza energetică, detaliu care i-a adus numeroase critici.

Într-un interviu pentru Prima TV, președinta interimară declara că, deși are o remunerație foarte bună, Dumitru Chiriță a fost aproape absent: „Undeva există, că l-am votat în plenul Parlamentului la un moment dat. Liniștea din mandatului domniei sale lasă de dorit”, puncta Gorghiu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”