Jocurile de culise din PNL/Cele patru nume cu care Cîțu va împărți puterea la vârful partidului

Jocurile de culise din PNL/Cele patru nume cu care Cîțu va împărți puterea la vârful partidului

Echipa Cîţu a gândit împărţirea celor patru funcţii de prim-vicepreşedinte în funcţie de zonele geografice, pentru ca echipa de la centru să reprezinte toate regiunile, urmând a exista în acest fel un echilibru, susţin surse politice din conducerea PNL, scrie Adevărul .

Singurul lider care nu are emoţii în ceea ce priveşte postul de prim-vicepreşedinte este Gheorghe Flutur, preşedinte al CJ Suceava şi al organizaţiei judeţene a PNL. Cunoscut ca un greu al PNL, Flutur a fost de la început în echipa Cîţu, iar filiala sa fost prima care a anunţat că delegaţii de la Congres îl vor vota pe premier. Experienţa şi poziţia sa în partid i-au permis lui Flutur să-l taxeze pe premier când a fost nemulţumit, reproşându-i că nu se consultă suficient cu echipa care îl susţine, în timp ce alţi lideri s-au ferit să ridice problema în spatele uşilor închise.

Favoritul pentru funcţia de prim-vicepreşedinte pentru Oltenia este ministrul Energiei, Virgil Popescu. Demnitarul conduce una dintre cele mai puternice organizaţii din Oltenia, PNL Mehedinţi, dar în acelaşi timp are o relaţie bună cu Palatul Cotroceni. Nu în ultimul rând, este printre puţinii liberali cu conexiuni externe, fiind om de legătură în relaţia cu Statele Unite ale Americii.

Pentru poziţia de prim-vicepreşedinte pe zona Muntenia şi Dobrogea favoritul este Iulian Dumitrescu, şeful PNL Prahova. Dumitrescu a şi anunţat că ţinteşte reînnoirea mandatului său în această funcţie, el fiind ales şi în 2017. Organizaţia pe care o conduce are al treilea cel mai mare număr de delegaţi la Congres. Surse politice au precizat pentru „Adevărul” că este aşteptată intrarea în cursa pentru această funcţie şi a lui Dan Motreanu, preşedintele PNL Giurgiu, încă neutru în lupta internă.

Pentru funcţia de prim-vicepreşedinte pentru Transilvania, doi liberali se luptă pentru a fi susţinuţi la Congres pentru această poziţie. Favoritul este eurodeputatul Rareş Bogdan, care şi în prezent ocupă funcţia de prim-vicepreşedinte al formaţiunii. Rareş Bogdan a fost unul dintre cei mai vocali susţinători ai lui Florin Cîţu şi ar putea să fie sprijinit pentru revalidarea în funcţia de prim-vicepreşedinte de organizaţia PNL Cluj, adică a doua cea mai puternică filială din ţară. Cooptarea eurodeputatului în echipă are loc în primul rând pentru că este unul dintre principalii comunicatori ai partidului, spre deosebire de ceilalţi colegi care au şanse la o funcţie similară. În al doilea rând, premierul vrea să-şi asigure liniştea în partid, pentru că ostilitatea lui Rareş Bogdan i-ar crea probleme mai ales în spaţiul public.

Al doilea pretendent este Lucian Bode, ministrul de Interne. Lider al PNL Sălaj, Lucian Bode este unul dintre vechii politicieni ai partidului, care are o relaţie bună cu numeroase filiale din Transilvania şi nu doar. Ministrul de Interne cunoaşte bine şi situaţia din partid şi este unul dintre liderii care s-au ocupat tradiţional de negocierile cu UDMR, din perioada în care Uniunea şi liberalii erau în opoziţie.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria