Jocurile Olimpice 2024. Rușii și belarușii, în beznă. Când se ia decizia asupra participării la competiția de la Paris

Jocurile Olimpice 2024. Rușii și belarușii, în beznă. Când se ia decizia asupra participării la competiția de la Paris

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a anunţat miercuri că are suficient timp pentru a decide dacă sportivii din Rusia şi Belarus pot participa la Jocurile Olimpice din Paris de anul viitor, transmite Reuters.

După invadarea Ucrainei, CIO a recomandat, în februarie 2022, excluderea Rusiei şi a aliatului său Belarus din competiţiile internaţionale, dar la începutul acestui an a permis revenirea sportivilor acestor ţări cu statutul de neutri, fără însemnele naţionale şi imn.

Mai multe federaţii internaţionale sportive i-au reprimit pe sportivii ruşi şi belaruşi, cu condiţia să nu susţină războiul şi să nu fie angajaţi de organismele lor naţionale militare sau de securitate.

Se așteaptă momentul potrivit

CIO însă nu a luat încă decizie privind participarea celor două ţări la Paris 2024. ''Vreţi un interval de timp şi noi am spus că vom lua o decizie la momentul potrivit'', a declarat Mark Adams, purtătorul de cuvânt al CIO. ''Acesta este lucrul corect de a vedea cum se dezvoltă aceste lucruri. Cred că o decizie trebuie să fie flexibilă, pentru că situaţia este în mişcare. Vom lua o decizie privind Parisul când va fi timpul potrivit şi a rămas suficient timp pentru luarea acestei decizii'', a mai spus Adams.

JO de la Paris se vor desfăşura între 26 iulie - 11 august 2024, iar calificările olimpice au început deja în mai multe sporturi. Sportivii din Rusia şi Belarus pot participa la competiţiile din Asia pentru a obţine calificarea olimpică, în contexul în care nu au accces la majoritatea calificărilor din Europa.

Unele federaţii internaţionale, inclusiv World Athletics, s-au opus revenirii ruşilor şi belaruşilor, sfidând recomandarea CIO. ''Fiecare federaţie va avea o poziţie diferită. Federaţiile sunt independente şi pot lua propriile decizii. Sperăm că vor urma îndrumările noastre. Multe au început să facă asta'', a adăugat Adams, la finele unei reuniuni de două zile a Comitetului Executiv al CIO.

Parizienii nu văd cu ochi buni găzduirea JO

La o sută de ani de când Jocurile Olimpice fost găzduite ultima dată de Paris, orașul este pregătit pentru revenirea celui mai mare eveniment sportiv din lume , în vara anului 2024. Însă nu toți francezii sunt fericiți, potrivit unei analize CNN. În timp ce organizatorii și guvernul francez susțin că vor fi cele mai incluzive jocuri de până acum, un cor tot mai mare de voci nu este convins.

Accesibilitatea este o preocupare principală, atât din punct de vedere financiar, din cauza costului exorbitant al biletelor, cât și pentru persoanele cu dizabilități, care se tem să se descurce în infrastructura de transport a Parisului, veche de zeci de ani.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat