Jocurile Olimpice de la Tokyo s-ar putea disputa fără spectatori, afirmă premierul Japoniei

Jocurile Olimpice de la Tokyo s-ar putea disputa fără spectatori, afirmă premierul Japoniei

Jocurile Olimpice de la Tokyo ar putea avea loc fără spectatori, în funcţie de evoluţia situaţiei Covid-19 în Japonia, a reiterat joi premierul nipon Yoshihide Suga, pe fondul îngrijorării tot mai mari că evenimentul polisportiv care va debuta luna aceasta ar putea declanşa o creştere a infectărilor, informează agenţia Kyodo.

Comentariile lui Suga au venit într-un moment în care şeful executivului de la Tokyo urmează să ia o decizie privind o eventuală prelungire a cvasi-stării de urgenţă care să acopere capitala japoneză şi trei prefecturi adiacente, care va expira pe 11 iulie.

"Aşa cum am mai spus şi înainte, există posibilitatea să nu fie spectatori (la Jocurile Olimpice). În orice caz, vom acţiona având ca prioritate principală siguranţa şi securitatea poporului japonez", a declarat premierul.

Acesta a precizat că orice nouă decizie cu privire la prezenţa spectatorilor locali la întrecerile JO 2020 va fi luată prin consens între organizatori, printre care se numără guvernul japonez şi cel al zonei metropolitane Tokyo, precum şi Comitetul Internaţional Olimpic.

Organizatorii au fost de acord până acum cu un grad de ocupare a tribunelor la 50% din capacitate, cu o limită superioară de 10.000 de spectatori. Acest plafon maxim este condiţionat însă de ieşirea din cvasi-starea de urgenţă a capitalei Japoniei şi a celorlalte prefecturi care vor găzdui întrecerile olimpice înainte de startul Jocurilor, pe 23 iulie.

Responsabilii Jocurilor Olimpice de la Tokyo au decis încă din luna martie să interzică prezenţa spectatorilor veniţi din străinătate.

Shigeru Omi, consilierul principal pentru Covid-19 al premierul Japoniei, precum şi alţi experţi în boli infecţioase, au afirmat anterior că organizarea Jocurilor Olimpice fără spectatori este "cea mai sigură opţiune".
AGERPRES (AS/autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai Ţenea, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 „Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”