Joe Biden a discutat cu Xi Jinping despre comerţ, Hong Kong şi minoritatea uigură

Joe Biden a discutat cu Xi Jinping despre comerţ, Hong Kong şi minoritatea uigură

Preşedintele american, Joe Biden, a discutat miercuri pentru prima dată cu omologul său chinez, Xi Jinping, exprimându-şi îngrijorarea în legătură cu situaţia din Hong Kong şi soarta rezervată minorităţii musulmane uigure, notează AFP.

Foto: (c) Huang Jingwen/XINHUA


În cursul conversaţiei telefonice, care a avut loc la trei săptămâni după instalarea sa la putere, Joe Biden şi-a exprimat "profunda îngrijorare" cu privire la practicile economice "neloiale şi coercitive" ale Beijingului, represiunea din Hong Kong şi "încălcările drepturilor omului" în Xinjiang, potrivit unui comunicat dat publicităţii de Casa Albă.

Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre pandemia de COVID-19 şi "provocările comune" reprezentate de securitatea sanitară mondial şi schimbările climatice.

Potrivit experţilor, peste un milion de uiguri sunt ori au fost închişi în lagăre de reeducare politică din Xinjiang.

Beijingul respinge termenul "lagăre" şi susţine că sunt centre de formare profesională, destinate să asigure un loc de muncă populaţiei şi, prin urmare, să o ţină la distanţă de extremismul religios.

Noul preşedinte este aşteptat cu nerăbdare în legătură cu problema delicată a relaţiilor americano-chineze, deoarece subiectele de tensiune dintre primele două mari puteri mondiale sunt numeroase.

Dacă şi-a manifestat clar dorinţa de a rupe cu politica externă a lui Donald Trump, acesta este unul dintre rarele cazuri în care ar putea, în esenţă, să menţină o anumită continuitate cu predecesorul său.

Într-un interviu difuzat duminică la CBS, Joe Biden a avertizat că rivalitatea dintre Statele Unite şi China va lua forma unei "competiţii extreme", asigurând totodată că vrea să evite un "conflict" între cele două ţări.

Întrebat despre omologul său chinez, liderul administraţiei de la Washington a adăugat: "Este foarte dur. El nu are - şi nu spun asta ca o critică, aceasta este realitatea - el nu are nicio uncie de democraţie în el".

Un înalt responsabil al administraţiei, care a vorbit sub acoperirea anonimatului, a reafirmat miercuri că taxele vamale asupra produselor chineze introduse sub preşedinţia Trump rămân în vigoare deocamdată, în aşteptarea unei reexaminări cuprinzătoare a strategiei comerciale americane.

"Nu am luat o decizie cu privire la acest dosar", a spus el. "Vor fi schimbări în politica noastră comercială faţă de China, dar acestea nu sunt imediate şi între timp nu eliminăm taxele vamale", a adăugat el, subliniind dorinţa Casei Albe de a dezvolta această strategie "împreună cu aliaţii". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia