Joe Biden atenţionează împotriva unor "consecinţe devastatoare" dacă Donald Trump nu va semna planul de relansare

Joe Biden atenţionează împotriva unor "consecinţe devastatoare" dacă Donald Trump nu va semna planul de relansare

Viitorul preşedinte american Joe Biden a atenţionat sâmbătă împotriva "consecinţelor devastatoare" pentru milioane de americani aflaţi în dificultate dacă Donald Trump nu va semna, după cum a ameninţat, vastul plan de relansare economică adoptat de Congres, informează AFP.

După luni de dezbateri, parlamentarii americani au adoptat joi un plan de susţinere economică de circa 900 de miliarde de dolari, însă Donald Trump l-a respins, cerând între altele o majorare a ajutoarelor directe acordate celor mai sărace familii.

"Această abdicare de la responsabilităţi are consecinţe devastatoare", a atenţionat Biden, evocând în special expirarea începând din această sâmbătă a alocaţiilor de şomaj pentru 10 milioane de persoane şi încetarea actualei finanţări a serviciilor de stat pe 28 decembrie.

"Acest proiect de lege este esenţial, el trebuie să fie semnat pentru a intra în vigoare imediat", a adăugat într-un comunicat preşedintele democrat, subliniind "devastarea economică provocată de COVID-19".

Însă miliardarul republican refuză deocamdată să ratifice textul. El estimează că cei circa 600 de dolari prevăzuţi pentru persoanele cu cele mai scăzute venituri - sumă aprobată totuşi de secretarul său de finanţe în timpul negocierilor cu Congresul - sunt insuficienţi şi cere ca această sumă să fie majorată la 2.000 de dolari pe adult.

Democraţii, favorabili unei majorări a ajutoarelor, au încercat joi să voteze un amendament în acest sens în Camera Reprezentaţilor, însă acesta a fost blocat de minoritatea republicană.

Un veto prezidenţial ar avea efecte dezastruoase pentru milioane de americani, mai ales pentru cei din sectoarele ospitalităţii şi transportului aerian, care se confruntă cu noi restricţii impuse pentru stăvilirea contaminărilor de COVID-19. Ultimele ajutoare guvernamentale, adoptate primăvara în cadrul giganticului plan de susţinere de 2.200 de miliarde de dolari în faţa pierderilor economice cauzate de pandemie, expiră sâmbătă aceasta.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”