Joe Biden: Există indicii că Putin se autoizolează și că și-ar fi plasat în arest unii consilieri. Nu cred că se retrage de la Kiev

Joe Biden: Există indicii că Putin se autoizolează și că și-ar fi plasat în arest unii consilieri. Nu cred că se retrage de la Kiev

Președintele american Joe Biden a declarat joi că există unele indicii că președintele rus Vladimir Putin se autoizolează și că și-ar fi pedepsit unii dintre consilieri, dar a subliniat că SUA nu au suficiente dovezi pentru a afirma acest lucru cu certitudine. Pe de altă parte, el și-a declarat scepticismul în legătură cu declarațiile Moscovei potrivit cărora și-ar retrage trupele din preajma capitalei ucrainene Kiev.

Președintele Biden a fost întrebat de un jurnalist CNN în ce măsură președintele rus este dezinformat de consilierii săi, așa cum au relatat în ultimele zile mai multe surse occidentale.

„Este o întrebare deschisă. Există o mulțime de speculații, dar se pare că - dar nu spun asta cu certitudine - se pare că se autoizolează și există unele indicii că a concediat sau i-a plasat în arest la domiciliu pe unii dintre consilierii săi. Dar nu vreau să pun prea mult preț pe asta în acest moment, pentru că nu avem atât de multe dovezi concrete”, a adăugat șeful Casei Albe.

Oficiali guvernamentali americani au spus săptămâna aceasta că există evaluări credibile ale serviciilor de informații care indică faptul că Vladimir Putin a fost indus în eroare de consilierii săi militari cu privire la succesul armatei ruse în invazia din Ucraina, care durează de mai bine de o lună.

Joe Biden a stârnit furia Kremlinului și rezerva unor lideri europeni după ce la sfârșitul săptămânii trecute, într-un discurs rostit la Varșovia, a spus că Vladimir Putin este un criminal de război care nu trebuie să mai rămână la putere, o afirmație interpretată ca fiind un apel pentru răsturnarea de la putere a liderului rus. Deși Casa Albă a nuanțat la scurt timp declarația, luni, președintele american a spus că și-o menține și nu își cere scuze. El a explicat că prin acele cuvinte și-a exprimat furia pe care o simte la adresa lui Putin și nu este vorba despre o direcție în politica externă a SUA.

Biden, sceptic că Putin ar renunța la Kiev

Joi, președintele Biden a anunțat o măsură fără precedent, aceea de a scoate pe piață o cantitate-record din rezervele strategice de petrol ale SUA, pentru a tempera prețurile și pentru a compensa nevoile pieței după sancțiunile impuse importurilor energetice din Rusia.

Cu această ocazie, răspunzând câtorva întrebări ale jurnaliștilor, el a spus că este „sceptic” că Putin își va retrage toate forțele din jurul capitalei ucrainene Kiev.

„Până în prezent nu există dovezi clare că își retrage toate forțele din Kiev. Există, de asemenea, dovezi că el își consolidează trupele în zona Donbas. Depinde ce părere aveți despre Putin, dar eu sunt puțin cam sceptic”, a spus președintele american.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro