Joe Biden îi cere lui Benjamin Netanyahu să nu grăbească proiectul de lege privind reforma justiției din Israel

Joe Biden îi cere lui Benjamin Netanyahu să nu grăbească proiectul de lege privind reforma justiției din Israel

Într-o declarație, președintele Biden i-a cerut premierului israelian Benjamin Netanyahu să nu avanseze cu votul planificat în Knesset-ul israelian asupra unui proiect de lege care face parte din revizuirea judiciară a guvernului, spunând că este foarte îngrijorat de această legislație și de potențialele sale implicații.

Joe Biden i-a spus lui Netanyahu să nu grăbească adoptarea proiectului de lege Foto EPA EFE

Mii de rezerviști israelieni, inclusiv piloți de vânătoare și membri ai unităților de informații, cibernetice și de operațiuni speciale din cadrul IDF, au declarat în ultimele zile că nu se vor prezenta la datorie dacă proiectul de lege, care ar limita capacitatea Curții Supreme a țării de a revizui acțiunile guvernului, va trece în Knesset. Votul este programat pentru luni, scrie Agerpres.

Pentagonul este îngrijorat de faptul că criza cu care se confruntă armata israeliană ar putea avea implicații negative asupra strategiei de descurajare a Israelului și ar putea încuraja Iranul sau Hezbollah să efectueze provocări militare care ar putea escalada situația în regiune, a declarat un oficial american pentru Axios.

Criza, în special în cadrul forțelor aeriene israeliene, ar putea avea, de asemenea, implicații operaționale negative pentru forțele americane care cooperează îndeaproape cu Israelul în regiune.

Din punctul de vedere al prietenilor Israelului din Statele Unite, "se pare că actuala propunere de reformă judiciară devine mai divizivă, nu mai puțin", a spus Biden în declarație.

"Având în vedere gama de amenințări și provocări cu care se confruntă Israelul în acest moment, nu are sens ca liderii israelieni să grăbească acest lucru - accentul ar trebui să fie pus pe adunarea oamenilor și pe găsirea unui consens", a adăugat el.

Flashback: Biden l-a îndemnat pe Netanyahu, în cadrul unei convorbiri telefonice de săptămâna trecută, să încerce să obțină un consens larg pentru legea sa de revizuire a sistemului judiciar. Potrivit a două surse informate despre convorbire, Biden i-a spus lui Netanyahu că nu este singurul îngrijorat de direcția în care premierul duce Israelul, ci și mulți americani.

Demonstrațiile antiguvernamentale au atins un nivel fără precedent în weekend, când zeci de mii de israelieni au mărșăluit de la Tel Aviv la Ierusalim pe o căldură extremă pentru a protesta împotriva legislației. Peste 250.000 de israelieni au manifestat sâmbătă la Tel Aviv, Ierusalim, Haifa și în alte orașe din țară.

La câteva ore după ce demonstrațiile s-au încheiat, Netanyahu a fost transportat de urgență la spital, unde a fost supus unei intervenții chirurgicale de urgență pentru implantarea unui stimulator cardiac. El a fost externat luni, cu doar câteva ore înainte de votul asupra proiectului de lege.

Președintele israelian Isaac Herzog, care s-a întors duminică din SUA, unde s-a întâlnit cu Biden și a discutat despre revizuirea sistemului judiciar, face un ultim efort pentru a ajunge la un compromis între guvern și opoziție cu privire la această lege.

El a propus o diluare a proiectului de lege, astfel încât să lase Curții Supreme o anumită autoritate de a revizui deciziile guvernamentale pe baza caracterului rezonabil.

Propunerea sa include, de asemenea, o dispoziție care nu ar permite guvernului să concedieze procurorul general. De asemenea, ar urma să suspende orice altă legislație privind sistemul judiciar timp de șase până la 18 luni.

Herzog s-a întâlnit cu Netanyahu la spital și apoi s-a întâlnit cu liderul opoziției Yair Lapid și cu fostul ministru al apărării Benny Gantz. Lapid a declarat că susține parametrii propunerii lui Herzog.

Principalul decalaj între Netanyahu și Lapid este perioada de timp în care coaliția va suspenda orice altă legislație de revizuire a sistemului judiciar.

Lapid dorește cel puțin 15 luni, dar Netanyahu a fost de acord doar cu șase luni - din care jumătate ar include perioada de vacanță a Knessetului.

Orice decizie de a opri actualul proiect de lege va trebui luată rapid. Votul este așteptat să înceapă luni, la ora 5:00 am ET. În cazul în care se ajunge la un acord, Knesset-ul va trebui să adopte o lege de prelungire a sesiunii de vară pentru a avea suficient timp să adopte proiectul de lege de compromis.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat