Joe Biden nu vrea ca Rusia să fie desemnată „stat sponsor al terorismului”

Joe Biden nu vrea ca Rusia să fie desemnată „stat sponsor al terorismului”

Preşedintele american Joe Biden a declarat luni că Rusia nu trebuie desemnată „stat sponsor al terorismului”, o etichetă pe care Ucraina a cerut-o pe fondul invaziei ruse, relatează Reuters.

Biden nu consideră Rusia un „stat sponsor al terorismului” / Foto Arhivă

Întrebat dacă Rusia ar trebui desemnată ca „stat sponsor al terorismului”, Biden a răspuns jurnaliştilor acreditaţi la Casa Albă: 'Nu'.

Kievul şi unele ţări occidentale au îndemnat Washingtonul să desemneze oficial Rusia ca stat care „sprijină terorismul'' din cauza războiului din Ucraina, scrie Agerpres.

În prezent, SUA consideră astfel doar patru state: Cuba, Iran, Siria şi Coreea de Nord.

Senatul SUA a susţinut această iniţiativă de a atribui Rusiei statutul de „stat sponsor al terorismului'' la sfârşitul lunii iulie, iar Congresul pregătise deja un proiect de lege în acest sens, aminteşte agenţia de presă Ukrinform.

Ministerul de Externe rus a ameninţat la 2 august că acest lucru va duce la ruperea relaţiilor dintre cele două ţări.

Potrivit publicaţiei Politico, Departamentul de Stat al SUA a exprimat temeri că includerea Rusiei pe lista cu ţări considerate ''sponsor al terorismului'' ar putea pune în pericol acordul privind exportul de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră, conform Ukrinform.

În plus, aceasta va antrena impunerea de sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei, a explicat Departamentul de Stat, ceea ce ar putea afecta, de exemplu, cooperarea în materie de arsenale nucleare, nota Politico în ediţia sa din 19 august.

În acelaşi timp, după cum menţionează Departamentul de Stat, împotriva Rusiei au fost deja introduse sancţiuni economice dure, care practic coincid cu măsurile luate în cazul ţărilor incluse pe lista statelor care finanţează terorismul.

După declanşarea invaziei în Ucraina, parlamentele Lituaniei şi Letoniei - două state membre UE şi NATO de la Marea Baltică - au declarat Rusia drept ţară care susţine terorismul, aminteşte Ukrinform.

La 24 februarie, Rusia a declanşat o invazie neprovocată şi nejustificată în Ucraina pe care o numeşte ''operaţiune militară specială'', de fapt un război pe scară largă împotriva unui stat suveran, prima agresiune de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...