John Kelly în Mexic: Nu vor avea loc deportări în masă, nici operațiuni militare împotriva imigranților

Ministrul securității naționale din SUA, John Kelly, aflat în vizită în Mexic împreună cu secretarul de stat american, Rex Tillerson, i-a asigurat joi pe înalții reprezentanți ai guvernului mexican că nu vor avea loc deportări în masă, nici operațiuni militare împotriva imigranților mexicani din SUA, transmit EFE, AFP și DPA.

"Vreau să fie foarte clar că nu vor avea loc deportări în masă" și că "Ministerul Securității Naționale va acționa în conformitate cu legea și respectând drepturile omului", a insistat Kelly, care a adăugat că "nu vor fi folosite forțele armate în operațiuni care au legătură cu migrația".

Cu toate acestea, cu două ore mai devreme, președintele american Donald Trump declarase că eforturile angajate de administrația sa de a expulza imigranți ilegali din SUA constituie "o operațiune militară", afirmații care vin în contradicție cu ceea ce tocmai afirmase Kelly, relatează AFP. "Vedeți ce se întâmplă la graniță. Dintr-o dată, pentru prima oară, îi scoatem afară pe membrii bandelor, îi dăm afară pe lorzii drogurilor, îi scoatem pe tipii cu adevărat răi din această țară. Și într-un ritm nemaiîntâlnit până acum, iar aceștia sunt băieții răi, și este o operațiune militară pentru că unor astfel de oameni li s-a permis să vină în țara noastră. Și vedeți violența bandelor despre care ați citit, e mai rea decât oricând, mulți dintre acești oameni se află aici în mod ilegal. Și sunt aspri și duri, dar nu atât de duri ca oamenii noștri", a declarat Trump la o întâlnire cu șefii unor companii americane.

La rândul său, secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, a declarat că a transmis îngrijorarea SUA într-o întrevedere cu funcționari mexicani în care s-a decis menținerea "legii și ordinii la frontiera" comună. Într-un mesaj transmis presei de la sediul Ministerului de Externe mexican, Tillerson a menționat că la întâlnirea cu șeful diplomației mexicane, Luis Videgaray, a fost reafirmată dorința de a întări cooperarea pe teme comerciale, de migrație legală, securitate și schimburi în domeniul educației. Ambele guverne doresc să dezmembreze "rețele criminale transnaționale care transportă droguri și oameni în SUA", a spus el.

În ceea ce-l privește, ministrul de externe mexican le-a transmis joi lui Rex Tillerson și lui John Kelly că în rândul mexicanilor se resimte "iritarea" și "preocuparea" față de atitudinea administrației Donald Trump la adresa acestei țări latino-americane. "Există preocupare și iritare față de ceea ce este perceput drept politici care le pot aduce prejudicii mexicanilor", a declarat Videgaray, într-o conferință de presă comună cu Tillerson și Kelly, la care a participat și ministrul de interne mexican, Miguel Angel Osorio.

Pe un ton ceva mai conciliant, Videgaray a menționat că există "puncte comune" între administrațiile președinților mexican Enrique Peńa Nieto și american Donald Trump, dar că dialogul pe teme polemice precum migrația și comerțul va fi unul de lungă durată. Videgaray a insistat pe necesitatea ca deciziile care afectează ambele țări "să fie luate de ambele părți", cel mai probabil o aluzie la politicile unilaterale anunțate de Trump cu privire la deportarea imigranților mexicani din SUA sau la construcția unui zid la frontiera comună.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Legist INML București / „Am participat la peste 15.000 de autopsii, însă cei decedați din cauza COVID arată alt…

2 Imaginea care arată că ruşii sunt în stare de orice / Să credem în vaccinul lui Putin?

3 Pe „liberala” asta scrie mare Vosganian. Era crudă ca para-n pârg când „vulturul” armean a luat-o sub aripă...

4 Maria, fiica lui Vladimir Putin care a testat vaccinul anti-coronavirus

5 Control la Serviciul Omoruri al Poliției Capitalei după ce mascații trimiși să descindă la casa Duduienilor au…