Joia neagră, ziua în care Mafia a stat la masă cu Guvernul și Președinția, iar micii antreprenori au fost călcați în picioare

Joia neagră, ziua în care Mafia a stat la masă cu Guvernul și Președinția, iar micii antreprenori au fost călcați în picioare

Trei evenimente majore de astăzi conturează imaginea unui stat mafiotizat, care face afaceri cu borfașii și îi strivește pe micii antreprenori. E ziua în care premierul Nicolae Ciucă a stat la masă cu condamnați penal pentru evaziune sau corupție. Iar statul român face pasul decisiv prin care dă gratis cele mai scumpe terenuri din capitală pentru un tun imobiliar din care nu va câștiga nimic, scrie jurnalistul Cristian Pantazi pe G4Media.ro .

  • O țară a cărei conducere și-a pierdut busola morală, nu mai discerne între bine și rău, între hoți și victime. E același stat care, prin președintele Iohannis, a dezincriminat penal evaziunea fiscală promulgând un proiect de lege PSD și a pus la vârful justiției (parchete, Curte Supremă) personaje fără anvergură, care încurajează hoția și corupția. Consecința e firească: mafia face jocurile, își impune legile, ajunge instantaneu la decidenți. Pe scurt, mafia confiscă statul.

Ziua a început cu proiectul de OUG care modifică peste noapte Codul Fiscal și lovește în IMM-uri, scăzând pragul până la care o microîntreprindere poate plăti impozit pe cifra de afaceri în loc de impozit pe profit. Justificarea guvernului e mincinoasă, iar comportamentul abuziv. Ministerul Finanțelor invocă PNRR, dar planul de redresare prevede că abia în 2023 trebuie luată o astfel de decizie. În plus, deși a promis că nu modifică peste noapte Codul Fiscal, guvernul face exact asta – și în relație cu cei mai vulnerabili dintre antreprenori, cei cu afaceri mici.

A continuat cu participarea premierului Ciucă, a jumătate de guvern și a unui consilier prezidențial la un eveniment unde s-au afișat cu condamnați penal pentru evaziune fiscală ori pentru corupție. O situație de neimaginat într-un stat de drept, unde locul Mafiei e la închisoare, nu la masă cu guvernul. Ciucă a stat alături de Gruia Stoica, reprezentanții lui Dumitru Nicolae Niro ori Vladimir Ciorbă / Nordis, – oameni cu condamnări grele, unii dintre ei trecuți prin pușcărie.

Al treilea eveniment simbolic e la Parlament, unde Laura Vicol, soția lui Vladimir Ciorbă și șefa Comisiei Juridice din Camera Deputaților, i-a convocat urgent pe deputații juriști să-și dea acordul pe legea prin care statul român renunță gratis la 46 de hectare de la complexul Romexpo și le dă Camerei de Comerț pentru o mega-afacere imobiliară cu Iulius Group.

Întâmplător, ultimele două evenimente sunt conectate la nivel simbolic. În timp ce Laura Vicol desăvârșește în Parlament jefuirea proprietății statului de la Romexpo, soțul său, Vladimir Ciorbă, e alături de premier la dezbaterea organizată de trustul lui Dan Voiculescu. Și tot lângă premierul Ciucă e și Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț, marele beneficiar al afacerii cu terenurile din cea mai scumpă zonă a Capitalei.

Asistăm la o înfrățire fără perdea și fără rușine a statului român cu infractorii condamnați. Cum a fost posibil ca șeful guvernului, sobrul militar Nicolae Ciucă, să participe la șușaneaua cu penali organizată de trustul fondat de turnătorul ”Felix”, el însuși condamnat penal pentru corupție?

Prima explicație e că nici el nu a înțeles semnificația catastrofală a gestului său și nimeni din echipa sa nu l-a atenționat, ceea ce dovedește o lipsă de discernământ cutremurătoare. A doua explicație e că a știut cu cine se întovărășește, dar nu i-a păsat – iar asta ar însemna un cinism extrem.

Imaginea zilei e aceasta: statul român stă cu Mafia la masă. Statul român își cedează gratis proprietățile când vine vorba de răsfățații soartei și închide ochii la marile tunuri, dar strânge șurubul la micii antreprenori pentru că știe că aceștia nu au o voce prea puternică.

Și pe acest fond de disoluție morală vine ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, și ne spune că el vrea să crească veniturile bugetare nu prin taxe pe micii antreprenori, ci de la evazioniști. Adică fix acei evazioniști cu care tocmai a stat la masă și cărora le-a ținut discursuri despre macroeconomie?

Iohannis, guvernul său PNL-PSD și instituțiile pe care le controlează și-au pierdut complet orientarea morală. Ce s-a întâmplat azi nu e o întâmplare, ci politică de stat. Corupția și evaziunea sunt premiate de stat printr-un loc la masă cu guvernul, prin legi făcute să îi scape pe corupți, prin distrugerea instituțiilor și legilor care îi încurcă. Așa ajung să aibă funcții în stat personaje precum Laura Vicol (Parlament), Alexandru Stănescu (ANRE), Monica Gubernat (CNA) ori Bogdan Mihei (Autoritatea Vamală).

Drumul acesta are o destinație sigură: declanșarea sancțiunilor europene prin mecanismul privind statul de drept și stoparea fondurilor UE, la fel ca în cazul Poloniei și Ungariei. Cu fiecare caz penal suntem tot mai aproape de acel moment.


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...