Jose Manuel Barroso, acuzat de ONG-uri că ar face lobby la Bruxelles pentru banca la care este angajat

Jose Manuel Barroso, acuzat de ONG-uri că ar face lobby la Bruxelles pentru banca la care este angajat

Fostul preşedinte al Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a fost acuzat marţi de unele ONG-uri că şi-a încălcat promisiunea de a nu face lobby pentru actualul său angajator, banca Goldman Sachs, el având o întâlnire la Bruxelles cu unul dintre vicepreşedinţii actualului executiv comunitar, Jyrki Katainen, transmite AFP.

Într-o scrisoare deschisă adresată secretarului general al CE, Alexander Italianer, organizaţia Alter-EU, o coaliţie de ONG-uri specializate în combaterea corupţiei, afirmă că ''Barroso nu şi-a respectat angajamentul de a nu face lobby în numele (băncii) Goldman Sachs''.

După cei zece ani cât a condus Comisia Europeană, Jose Manuel Barroso s-a angajat în iulie 2016 pe un post de consilier şi preşedinte non-executiv al subsidiarei din Londra a băncii Goldman Sachs International (GSI). Decizia i-a atras un val de critici, dar executivul comunitar, prin comitetul său de etică, a apreciat atunci că el nu a încălcat codul de etică al UE, invocând faptul că odată ce au trecut 18 luni de când a părăsit postul de preşedinte al CE nu mai era obligat să ceară acordul acesteia din urmă pentru a ocupa un post. ''Angajamentul lui Barroso de a nu face lobby în numele lui Goldman Sachs răspunde obligaţiei de integritate şi de discreţie impusă de tratatul'' european, a mai argumentat atunci comitetul de etică.

Însă Alter-EU consideră că întâlnirea pe care Barroso a avut-o pe 25 octombrie 2017 într-un hotel din Bruxelles cu comisarul Jyrki Katainen, care face parte din aripa cea mai liberală a Comisiei Europene, ar fi o activitate de lobby şi prin urmare cazul său ar trebui reexaminat de comitetul de etică. Mai mult decât, Alter-EU crede că acum ar trebui făcută ''o anchetă mai aprofundată asupra rolului pe care-l are Barroso în Goldman Sachs şi să evalueze dacă el l-a indus în eroare'' pe actualul preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Katainen a confirmat întâlnirea avută cu Barroso, afirmând că ea a fost consacrată în special ''chestiunilor privind apărarea şi comerţul''.

''La 24 de ore după această întâlnire, vicepreşedintele Katainen a publicat această întâlnire (în registrul de transparenţă al UE), conform procedurii'', a reacţionat la rândul său purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas. Katainen ''a respectat scrupulos parametrii de legalitate'' pentru acest caz, a adăugat Schinas, fără alte comentarii.

O reacţie a venit şi din partea băncii Goldman Sachs, care a emis un comunicat în care afirmă că ''de la începutul mandatului său, (Barroso) a refuzat să reprezinte compania în orice contact cu funcţionari sau reprezentanţi oficiali ai UE'', iar întâlniri de genul celei avute cu Katainen sunt ''personale''. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /