Josep Borrell avertizează: „Un Putin slăbit reprezintă un pericol mai mare”

Josep Borrell avertizează: „Un Putin slăbit reprezintă un pericol mai mare”

Vladimir Putin a fost „slăbit" de rebeliunea grupului de mercenari Wagner, ceea ce îl face „un pericol mai mare", a declarat joi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, la sosirea la Consiliul European de la Bruxelles, relatează AFP, citată de Agerpres.

Josep Borrell. FOTO EPA EFE

Borrell a subliniat riscul de „instabilitate" pentru Rusia, avertizând că „un Putin slăbit reprezintă un pericol mai mare"

Potrivit șefului diplomaţiei europene, Vladimir Putin „procedează la o curăţenie internă" cu arestarea generalilor şi încearcă să afle „cine se află în spatele acestei încercări de rebeliune armată", a subliniat Borrell.

Joi, în centrul discuţiilor dintre liderii europeni, se află Ucraina, cu o intervenţie planificată a preşedintelui Volodimir Zelenski prin videoconferinţă.

„Fisuri adânci" în sistemul creat de Putin

Rebeliunea grupului de mercenari Wagner a arătat că există „fisuri adânci" în sistemul creat de Putin şi „va avea consecinţe pentru noi", a avertizat, la rândul său, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Este important să sporim sprijinul pentru Ucraina , pentru capacitatea sa militară şi ajutorul financiar", a declarat ea la sosirea la Bruxelles.

„Poate ar trebui să devină un fond de apărare ucrainean”

Pe 20 iunie, Comisia Europeană a propus statelor membre să aprobe un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina până în 2027, o contribuţie suplimentară la bugetul plurianual al UE pentru perioada 2021-2027.

„Trebuie să ne asigurăm că Ucraina este capabilă să se apere. (...) Facilitatea Europeană pentru Pace ar trebui finanţată în continuare şi poate ar trebui să devină un fond de apărare ucrainean", a insistat şeful diplomaţiei europene.

În favoarea unui sprijin pe termen lung pentru Ucraina, care doreşte să adere la Alianţa Nord-Atlantică şi la UE, a pledat și Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, invitat la summit.

„Trebuie să sprijinim în continuare Ucraina pentru ca aceasta să rămână o ţară suverană şi independentă, în caz contrar dezbaterile privind aderarea nu vor mai fi relevante", a avertizat Stoltenberg.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat