Joseph Stiglitz crede că moneda euro este cauza problemelor din Europa

Joseph Stiglitz crede că moneda euro este cauza problemelor din Europa

Prost conceput și sub influența "ideologiei neoliberale", moneda unică este cauza multor probleme cu care se confruntă zona euro precum stagnarea economiei, șomajul ridicat sau avansul extremei drepte, apreciază laureatul premiului Nobel pentru economie, Joseph Stiglitz, într-un interviu acordat AFP.

"Când regulile sunt proaste trebuie schimbate, în caz contrar are loc o catastrofă", afirmă Joseph Stiglitz, autorul unei lucrări intitulate "Euro: cum moneda unică amenință viitorul Europei", care a apărut miercuri în Franța.

Fostul economist șef al Băncii Mondiale critică politica economică europeană. "Cu modele economice eronate, aveți un diagnostic greșit și rețete greșite", afirmă Stiglitz. Acesta critică în special regula privind un deficit bugetar de maxim 3% din PIB, care în opinia sa nu se bazează pe nicio teorie economică. "Dumnezeu este cel care a transmis cele 10 porunci însă regulile monedei euro au fost concepute de ființe umane" și în consecință trebuie revizuite.

Pentru Stiglitz, există erori încă la originea monedei euro. Europenii "au pus căruța înaintea boilor" prin lansarea monedei unice fără a avea instituțiile necesare care să gestioneze moneda unică. Mai grav, "moneda unică privează statele de două din cele mai importante instrumente de ajustare: rata de schimb și rata dobânzii. Țările au mâinile și picioarele legate și nu dispun de marjă de manevră decât cu privire la politica bugetară. La fel pentru BCE care trebuie să se concentreze numai pe inflație", susține Stiglitz.

Laureatul premiului Nobel pentru economie oferă mai multe soluții pentru a scoate Europa din impas. Preferata sa ar fi o zonă euro dotată cu instituții care să permită buna sa funcționare, precum o Bancă Centrală Europeană "care nu se limitează la combaterea inflației ci se concentrează și pe lupta contra șomajului și pe creșterea economică". Pentru țările care nu acceptă mai multă Europă, Stiglitz le propune mai multe variante acelor țări care vor mai puțină Europa. Cea mai facilă soluție ar fi o ieșire a Germaniei din zona euro, care ar face celelalte țări mai competitive grație devalorizării monedei unice. În caz contrar, Stiglitz recomandă un divorț amiabil și crearea a "două chiar trei zone monetare" în așteptarea înființării instituțiilor necesare.

AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Irina Giurgiu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Care sunt cele două trasee pe unde ar intra Rusia în România în cazul unei invazii terestre / Ce spune raportul …

2 Așa o fi?

3 Ioana Băsescu, cu un picior în pușcărie! / „Ea mi-a cerut să fac plăți nereale în campania din 2009”

4 Două femei, una frumoasă, una...

5 De citit! / Valentin Naumescu: Rusia va pierde războiul din Ucraina