Juan Guaido: ''Operaţiunea Libertatea'' va continua miercuri în Venezuela

Juan Guaido: ''Operaţiunea Libertatea'' va continua miercuri în Venezuela

Preşedintele autoproclamat al Venezuelei, opozantul Juan Guaido, le-a cerut compatrioţilor săi să se pregătească miercuri pentru ''faza finală'' a planului de înlăturare a lui Nicolas Maduro, în contextul în care liderul venezuelean aflat în dificultate a susţinut că ''tentativa de lovitură de stat'' a fost respinsă, transmite dpa.

"Mâine (miercuri - n.r.) vom continua cu executarea Operaţiunii Libertatea. Începem faza finală şi vom avea o prezenţă puternică pe străzi până ce uzurparea va lua sfârşit", a scris Guaido pe Twitter marţi noapte, după ce în cursul zilei zeci de persoane au fost rănite în urma ciocnirilor violente dintre susţinătorii opoziţiei şi forţele de securitate.

Maduro a numit protestele "o tentativă de lovitură de stat", susţinând că opoziţia încearcă să provoace o confruntare armată între venezueleni pentru a justifica o intervenţie străină. Maduro a adăugat că se bucură de "loialitatea totală" a armatei, în condiţiile în care Guaido a susţinut, la rândul său, că armata nu-l mai sprijină pe "dictatorul Maduro".

Consilierul pe probleme de securitate naţională al SUA, John Bonton, şi trimisul lui Guaido în SUA, Carlos Vecchio, au dezminţit faptul că opoziţia ar fi pus la cale o lovitură de stat. "Vreau să fiu foarte limpede în faţa comunităţii internaţionale. Aceasta nu este o lovitură de stat militară. Acesta este un proces constituţional realizat de poporul venezuelean sub conducerea civilă a preşedintelui interimar al Venezuelei, Juan Guaido", le-a declarat reporterilor Vecchio.

Potrivit Reuters, şi Maduro, un socialist care îl numeşte pe Guaido marioneta americanilor, şi-a chemat susţinătorii să mărşăluiască miercuri. "Mâine (miercuri - n.r.), de 1 mai, vom avea un marş uriaş al clasei muncitoare, de un milion de oameni. Ne-am confruntat cu diferite tipuri de agresiune şi cu tentative de lovituri de stat aşa cum nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria ţării noastre", a declarat Maduro, care a apărut marţi noapte la postul naţional de televiziune. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria