Jucan: CNA a primit mai multe sesizări în cazul înregistrărilor cu Ghiță, una e de la DNA

Jucan: CNA a primit mai multe sesizări în cazul înregistrărilor cu Ghiță, una e de la DNA

Consiliul Național al Audiovizualului a primit, până în prezent, o sesizare din partea Direcției Naționale Anticorupție, dar și unele din partea membrilor CNA sau a publicului referitor la înregistrările cu fostul deputat Sebastian Ghiță, difuzate de România TV, iar în cel mai scurt timp rapoartele de monitorizare vor fi prezentate spre dezbatere în ședință publică, a precizat joi, printr-un comunicat de presă, Valentin Jucan, membru al Consiliului.

"În ultimele săptămâni, presa din România a dezbătut intens conținutul unor înregistrări difuzate de un post de televiziune, conținut care face referire la instituții publice și persoane aflate la conducerea acestora. Raportat la deontologia jurnalismului, dar și la prevederile Legii audiovizualului, informațiile în cauză au generat critici justificate, veridicitatea și/ sau probitatea acestora fiind serios puse la îndoială. Până în acest moment, în legătură cu înregistrările menționate, Consiliul a primit o sesizare din partea Direcției Naționale Anticorupție, dar și alte sesizări din partea membrilor CNA sau din partea publicului. În cel mai scurt timp, rapoartele de monitorizare vor fi prezentate Consiliului, spre dezbatere în ședință publică", afirmă Jucan în comunicat.

El spune că mulți jurnaliști au solicitat detalii în legătură cu posibilele încălcări ale legislației audiovizuale.

"Ca în orice decizie care presupune o deliberare colectivă, este bine să nu existe antepronunțări. Totuși, succint, se poate afirma că, din informațiile analizate până acum, reiese faptul că sunt puse serios sub semnul întrebării norme fundamentale ca: informarea corectă a publicului, respectarea dreptului la propria imagine și aplicarea principiului 'audiatur et altera pars'", subliniază Jucan.

El arată că CNA poate verifica înregistrările numai din punct de vedere al modului în care au fost difuzate, verificate și folosite de postul de televiziune, nu și din punct de vedere al confirmării conținutului lor, această etapă intrând în competența instituțiilor judiciare și de securitate ale statului român.

"De asemenea, va fi important de stabilit dacă există date care să arate faptul că radiodifuzorul în cauză nu își mai îndeplinește misiunea cu bună-credință și dacă, prin eventualele sale acțiuni nejustificate, a fost adusă atingere autorității de stat", precizează Jucan.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 O să aveți un șoc după ce veți citi povestea asta! Așa vi se fură țara, dragi români!

2 Interlopi la PNL

3 „Pot să filmez și eu puțin bucătăria ta?” / Interlopii României au început să-și afișeze ostentativ bogăția

4 DEZVĂLUIRI Pesediștii înroșeau telefoanele / Presiunile puse de cumnatul lui Adrian Năstase asupra conducerii AS…

5 Sex cu năbădăi în Oltenia! / Patron amenințat cu pistolul de amantul nevestei!