Judecați voi/Octav Bjoza, fost deținut politic, a fost demis din funcţia de subsecretar de stat/Ce-o să pui, Cîțule, în locul lui, o blondă de la partid?

Judecați voi/Octav Bjoza, fost deținut politic, a fost demis din funcţia de subsecretar de stat/Ce-o să pui, Cîțule, în locul lui, o blondă de la partid?

Octav Bjoza, subsecretar de stat pe problemele deţinuţilor politic şi revoluţionarilor, a fost demis luni. În funcţia de subsecretar de stat fusese desemnat pe vremea guvernării PSD.

Fostul deţinut politic Octav Bjoza, de 82 de ani, a fost demis luni de premierul Florin Cîţu. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial. Fostul deţinut politic spune că a aflat aseară că actul de destituire a fost publicat în Monitorul Oficial. „Este una din cele mai ruşinoase decizii ale PNL. Marii făuritori ai Marii Uniri au murit lângă noi în temniţe, iar acum, un urmaş de-al lor şi-a permis să mă destituie. Este o ruşine, o pagină ruşinoasă a Partidului Liberal“, spune Bjoza. 
 
El crede că decizia fost luată după ce asociaţia foştilor deţinuţi politic pe care o conduce a dat un comunicat de presă în care susţine ca toţi urmaşii celor care au avut de suferit în timpul comunismului să primească reparaţii morale şi materiale, fără nicio excepţie.
 
Octav Bjoza a fost desemnat de asociaţie în această funcţie la 1 octombrie 2014, în timpul guvernării Ponta. Ca înalt secretar de stat primea suma de 8.000 de lei. Aceşti bani s-au cheltuit, spune el, în drumurile pe care le-a făcut în marile lagăre: Periprava, Târgu Ocna, Cluj.  
 
Octav Bjoza a fost primul deţinut politic decorat de preşedintele Klaus Iohannis, în urmă cu cinci ani. În timp ce era student al Facultăţii de Geografie-Geologie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a fost arestat pentru că făcea parte din „Garda Tineretului Român“, o organizaţie cu opinii liberale şi deschisă spre Occident.
 
La 10 octombrie 1958, Tribunalul Militar Braşov l-a condamnat la 15 de ani de muncă silnică. Octav Bjoza a fost mutat succesiv în 14 locuri de detenţie: Securitatea din Iaşi, Uranus şi Braşov, în închisorile Codlea, Gherla, Jilava, Văcăreşti şi Brăila şi în lagărele de muncă de la Stoieneşti, Periprava şi Grindu. A fost deportat şi în Deltă, unde a muncit la recoltarea stufului. A fost eliberat în 1962, însă a fost urmărit de Securitate până la căderea regimului.
 
 
 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bătaie la Antene! / Încăierare în baie la Antena Stars!

2 „Eu încep să cred că Dominic Fritz ăsta este prost. Dar prost rău”

3 Miracol în politică! / Uite pe unul care a renunțat la ciolan pentru principii!

4 STENOGRAME „Tu ești curvă, dacă ai atitudinea asta…Băi! Tu cât de dobitoacă să fii…​” / Interlop către noua șefă…

5 A fost arestat interlopul care jefuia români în benzinăriile din Austria