Judecătoarele Gabriela Bîrsan şi Iuliana Puşoiu, achitate definitiv pentru fapte de corupţie

Judecătoarele Gabriela Bîrsan şi Iuliana Puşoiu, achitate definitiv pentru fapte de corupţie

Judecătoarele Gabriela Bîrsan şi Iuliana Puşoiu au fost achitate definitiv, joi, de magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie într-un dosar în care erau acuzate de DNA de mai multe infracţiuni, printre care şi luare de mită.

Un complet de cinci judecători de la Instanţa supremă a respins apelul DNA, fiind menţinută decizia de achitare dată de un alt complet în noiembrie 2016.

În acelaşi dosar au fost achitaţi Anton Pandrea (fost judecător la Înalta Curte şi fost membru al CSM), Corina Corbu (judecător la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi), avocaţii Radu şi Claudia Silinescu Gherbovan, omul de afaceri Gabriel Chiriac şi Florian Ionescu, şoferul Gabrielei Bîrsan. Florian Ionescu a rămas cu obligaţia de a plăti o amendă administrativă de 500 de lei.

A existat şi o opinie separată a unui magistrat din Completul de 5, în sensul admiterii apelului DNA şi condamnarea a doi dintre inculpaţi, Iuliana Puşoiu (pentru uz de fals) şi Claudia Silinescu Gherbovan (pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată).

În iulie 2014, judecătoarele Gabriela Bîrsan şi Corina Corbu au fost suspendate din funcţie de CSM. Gabriela Bîrsan este soţia fostului judecător CEDO Corneliu Bîrsan.

Gabriela Bîrsan, preşedinte al Secţiei de contencios administrativ şi fiscal din cadrul ÎCCJ la data faptelor, a fost trimisă în judecată în iulie 2014 pentru săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice; luare de mită; folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii şi trafic de influenţă. Iuliana Puşoiu, judecător la aceeaşi secţie, este acuzată de două infracţiuni de luare de mită şi uz de fals.

În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei Anton Pandrea (fost preşedinte al secţiei penale a ÎCCJ şi fost membru al CSM), în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de favorizare a făptuitorului, şi Corina Corbu (judecător la secţia de contencios administrativ şi fiscal), acuzată de complicitate la favorizarea făptuitorului.

De asemenea, au fost trimişi în judecată avocaţii Radu şi Claudia Silinescu Gherbovan, omul de afaceri Gabriel Chiriac şi Florian Ionescu, şoferul Gabrielei Bîrsan, angajat la ÎCCJ.

DNA susţinea că cercetările penale efectuate în prezenta cauză faţă de cei opt inculpaţi vizează perioada ianuarie 2010 - mai 2011 şi, din probele administrate în cursul urmăririi penale, a rezultat un tablou infracţional complex, la care au participat, pe de o parte, judecători şi, pe de altă parte, patroni de firme cu interese judiciare ori avocaţi ai acestora.

Procurorii arătau că judecătorii s-au folosit de prerogativele lor în scopul rezolvării unor probleme personale, precum petreceri gratuite pentru aniversările proprii la restaurante exclusiviste din Paris, Bucureşti, vacanţe şi călătorii cu avionul gratuite, anulare de bilete de avion şi obţinerea altor bilete conform dorinţelor, cazare în apartament dintr-un cartier exclusivist al Parisului, obiecte vestimentare de lux.

Persoanele din a doua categorie au oferit avantajele materiale magistraţilor şi au obţinut tergiversarea dosarelor aflate pe rolul Instanţei supreme, strămutarea ori promisiunea traficului de influenţă în perspectiva unor soluţii favorabile.

Conform DNA, cei patru judecători şi avocaţii Radu şi Claudia Silinescu Gherbovan au asigurat asistenţă juridică pentru cinci firme, din care două aparţineau omului de afaceri Gabriel Chiriac, beneficiare ale admiterii strămutărilor, suspendării judecării cauzelor până la soluţionarea strămutărilor, traficului de influenţă, favorizării făptuitorului.

DNA mai arăta că, pe un alt palier, probele relevă relaţia dintre Gabriela Bîrsan şi şoferul Florian Ionescu, acesta din urmă fiind un om în casă aflat la dispoziţia personală a judecătoarei.

"Practicile infracţionale s-au bazat pe o reţea de cereri de strămutare, concomitent cu suspendarea judecării cauzelor de fond până la soluţionarea strămutării, în scopul tergiversării flagrante în favoarea firmelor beneficiare. Această activitate infracţională a fost facilitată de către preşedintele Secţiei de contencios administrativ şi fiscal, inculpata Bîrsan Gabriela Victoria, chiar şi în situaţii în care nici măcar nu s-a solicitat suspendarea judecării cauzei până la soluţionarea strămutării. O a doua modalitate a constituit-o soluţionarea unor dosare de către judecătoarea Puşoiu Iuliana în mod favorabil firmelor reprezentate, asistate chiar de către avocatul Gherbovan Silinescu Radu", mai susţineau procurorii.

Anchetatorii notau că judecătoarele Bîrsan şi Puşoiu au primit, în schimbul acestor servicii judiciare, excursii, bilete de avion, cadouri provenind de la omul de afaceri Gabriel Chiriac şi cei doi soţi avocaţi Gherbovan. În cazul judecătoarei Bîrsan, foloasele au fost date direct ori prin intermediul şoferului Florian Ionescu, care a dat declaraţii mincinoase în favoarea "şefei sale".

Procurorii mai arătau că descoperirea relaţiei infracţionale dintre judecătoare, avocaţi şi omul de afaceri Gabriel Chiriac a fost îngreunată, favorizată şi chiar zădărnicită de Anton Pandrea.

Astfel, judecătorul Anton Pandrea ar fi autorizat, la data de 5.04.2011, interceptarea şi înregistrarea audio-video pe o durată de 30 zile a convorbirilor telefonice ambientale dintre judecătoarele Puşoiu, Bîrsan şi Claudia Gherbovan, precum şi înregistrarea de imagini. El i-a relatat despre aceste înregistrări judecătoarei Corina Corbu, iar aceasta, în calitate de "prietenă", a atenţionat-o pe avocata Claudia Gherbovan, informaţia ajungând apoi la judecătoarele Bîrsan şi Puşoiu.

De altfel, după ce "au aflat despre cercetările efectuate în cauză", preocuparea majoră a judecătoarelor Puşoiu şi Bîrsan a fost de a-şi constitui probe, alibi, justificări, revendicând cu un plus de tenacitate corectitudinea relaţiei dintre ei, pentru a ascunde cooperarea lor delictuală, mai preciza DNA. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Atâția sâni am, atâția se văd. Parcă e mai rău să nu ai”

2 Injecția care rezolvă cea mai mare problemă a bărbaților, în pat. Medicii spun că nu are efecte secundare, iar rezultatul este garantat VIDEO

3 „Suntem deja aici. România nu va trebui să lupte ca Ucraina”

4 Foarte interesante amănunte!

5 „Gustul” manelelor și „lecția de manipulare a maselor cu Chris Martin”