Judecător: Abuzul în serviciu să se aplice și cu privire la încălcarea legislației secundare; Toader: Am face-o absolut neconstituțional

Judecător: Abuzul în serviciu să se aplice și cu privire la încălcarea legislației secundare; Toader: Am face-o absolut neconstituțional

Judecătorul Ciprian Coadă de la Curtea de Apel Constanța a propus luni, în cadrul dezbaterilor privind proiectul de modificare a codurilor penale, ca abuzul în serviciu să se aplice și cu privire încălcarea legislației secundare, ministrul Tudorel Toader replicând că, dacă s-ar face acest lucru, ar fi "absolut" neconstituțional.

"Avem în vedere posibilitatea extinderii normei de incriminare la acte secundare date în aplicarea legislației primare", a afirmat judecătorul.

În replică, ministrul Justiției a precizat că acest lucru ar intra "în coliziune" cu decizia Curții Constituționale a României.

"Ce puteam face noi din moment ce decizia CCR este foarte riguroasă, care spune: acele atribuții de serviciu, acele atribuții de serviciu prevăzute prin lege sau prin OUG. Noi, prin proiectul de lege de modificare a abuzului, (...) putem spune ba și atribuțiile prevăzute prin legislația secundară? Dumneavoastră veți spune: Ba puteți. Și noi zicem: Putem. Dar am face-o absolut neconstituțional, adică am intra în coliziune cu decizia CCR, ceea ce nu avem de gând să facem și nici nu avem voie să facem", a explicat Toader.

Potrivit acestuia, Ministerul Justiției va propune forma proiectului de modificare a codurilor, dar Parlamentul va adopta varianta finală.

"Ministerul Justiției propune forma proiectului de lege după ce ne-am consultat cu dumneavoastră, atât în scris, cât și prin întâlnirile pe care le-am avut. Noi dăm forma pe care o credem adecvată și constituțională, dar Parlamentul, unica autoritate legiuitoare, va adopta forma finală, pe care dorim s-o adopte cât mai repede, s-o adopte în parametrii constituționali, după care noi, cei care interpretăm norma, aplicăm norma de-o parte sau de alta, în activitatea mecanismului de înfăptuire a justiției să avem o interpretare unitară, o practică unitară", a spus Toader.

AGERPRES/(A — autor: Mihai Stoica, editor: Claudia Stănescu, editor online: Anda Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 O fetiţă de 9 ani a găsit un portofel și a sunat la 112 / Citiți ce dialog a avut cu operatorul STS

2 Proastă de bubuie / Nota 2,17 pentru fiica vitregă a lui Vela ca stagiar notar, dar numită de partid într-o func…

3 VIDEO Partenerii mei sunt pișați pe ei / Monica Bârlădeanu, dezvăluiri picante despre scenele de amor

4 Îl mazilesc și pe Drulă? Orban, amenințări de vătaf pesedist la adresa miniștrilor care atacă premierul! / Drulă…

5 El este turnătorul PSD din Ministerul Sănătății / A fost recrutat și de Securitate