Judecător cu sute de sentințe nemotivate, îngropate" în fișet, dat pe mâna CSM. Un proces important a avut 58 de amânări

Judecător cu sute de sentințe nemotivate, îngropate" în fișet, dat pe mâna CSM. Un proces important a avut 58 de amânări

Vasilică Cătălin Oprea, judecător de la Tribunalul Ialomița, este cercetat disciplinar, iar cazul său urmează să fie analizat de Consiliul Superior al Magistraturii după o anchetă a Inspecției Judiciare.

Magistratul Càtàlin Vasilicá Oprea sursa foto JUrnal de Ialomița

Judecătorul nu este la prima abatere disciplinară . Inspectorii au descoperit că acesta nu și-a redactat sentințele pe care le-a pronunțat, în termenul legal. Este vorba despre sute de sentințe, cea mai veche fiind din anul 2016.

„S-a început acțiunea diciplinară pentru Oprea Cătălin Vasilică, judecător în cadrul Tribunalului Ialomița pentru în neredactarea în termen a 378 hotărâri judecătorești, cea mai veche fiind pronunțată la 24 februarie 2016. Mai mult decât atât, magistratul a mai fost sancționat anterior pentru săvârșirea aceleiași abateri disciplinare. Aceste deficiențe în activitatea magistratului sunt de natură a produce consecințe asupra dreptului părților de a beneficia de soluționarea cauzei într-un termen rezonabil, aspecte ce sunt imputabile judecătorului nefiind justificate de cauze obiective", a declarat Alin Alexandru, purtător de cuvânt al Inspecției Judiciare.

Cu alte cuvinte, în absența motivării sentințelor, părțile din dosar nu pot contesta aceste decizii la instanța superioară ori, în cazul unor decizii definitive, nu pot fi puse în executare, ceea ce e cu atât mai grav, cu cât vorbim despre un magistrat de la Secția Penală .

Sancționat de două ori până acum de CSM

În prezent, judecătorul a fost deferit Consiliului Superior al Magistraturii care va analiza acest caz și va dispune o sancțiune.

Judecătorul a mai fost sancționat până acum de două ori de CSM.

În luna noiembrie 2022, a fost sancționat cu reducerea salariului cu 15 la sută, pentru o perioadă de trei luni, pentru aceeași abatere, iar în luna octombrie 2023 a fost mutat disciplinar de la Tribunalul București, la Tribunalul Ialomița (unde era deja delegat) pentru o perioadă de doi ani, din același motiv.

Consecințele neglijenței sale s-au reflectat în procese importante, cum ar fi un „Dosarul Loteria”, cu un prejudiciu de 25 de milioane de lei. Judecătorul, conform capital.ro, a amânat procesul de 58 de ori, invocând lipsa de apărare, condiții în care inculpații au invocat prescrierea faptelor. După ce a stat pe rolul Tribunalului București timp de 8 ani, dosarul a fost repartizat unui alt magistrat, iar Oprea a fost mutat la Tribunalul din Ialomița.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB