Judecătorii au respins cererea lui Liviu Dragnea de eliberare condiționată. Infractorul rămâne la închisoare

Judecătorii au respins cererea lui Liviu Dragnea de eliberare condiționată. Infractorul rămâne la închisoare

Ora 13.56: Judecătoria Sectorului 5 a respins cererea lui Liviu Dragnea de liberare condiționată. dar fostul președinte PSD poate face contestație la Tribunalul București. Magistrații au respins cererea ca ”neîntemeiată”. Judecătoria Sectorului 5 arată în decizie că Dragnea poate cere din nou liberarea condiționată după data de 27 iunie 2021.

Minuta ședinței:

Respinge ca neîntemeiată cererea de liberare condiţionată formulată de petentul condamnat DRAGNEA NICOLAE LIVIU.
Fixează termen după expirarea căruia propunerea sau cererea de liberare condiţionată pot fi reînnoite la data de 27.06.2021.
În temeiul art. 275 alin. 2 C.pr.pen. obligă petentul la plata sumei de 100 de lei cu titlul de cheltuieli judiciare.
Cu drept de a formula contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare.
Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 27.04.2021.

Articol inițial: Procesul fostului lider al PSD, Liviu Dragnea, care solicită Judecătoriei Sectorului 5 să fie eliberat condiţionat din închisoare, a început marți dimineața la judecătoria sector cinci din Capitală. Fostul lider PSD execută o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Avocata Flavia Teodosiu și-a argumentat cererea în fața instanței afirmând, între altele, că Dragnea ”a fost stăruitor în munca, are aviz favorabil în unanimitate” și că ”există și o hârtie de la o firmă dispusă să îl angajeze pe domnul Dragnea.”

Procurorul DNA a cerut respingerea cererii pe motiv că Dragnea nu a dat dovezi temeinice de îndreptare, iar faptul că apreciază că a fost condamnat politic ”denotă că nu a înțeles sa se conformeze normelor de drept”. Procurorul a amintit și faptul că anul trecut a acordat un interviu neautorizat. DNA a mai solicitat amânarea eliberării condiționate cu șase luni.

Cele mai relevante momente din timpul procesului

Avocata Flavia Teodosiu se adresează instanței: Dacă domnul Dragnea va dori, va da o declarație. Va rog sa aveți însă în vedere ca vechiul cod nu obliga la audiere. În consecință, va rog sa ii permiteți a-și exercita dreptul dacă vrea.
Dragnea: Eu nu am auzit ce ați spus…
Judecător: Dl procuror a solicitat audierea dvs, care este poziția dvs fata de condamnarea pe care o executați.
Dragnea: Da, doamnă!

Instanța respinge proba, față de obiectul cererii, petentul poate sa spună pe fond care este atitudinea față de pedeapsă.

Avocata Flavia Teodosiu: Va rog să admiteți cererea de eliberare condiționată. În această cauză se aplică vechiul cod penal, a executat 2/3 din pedeapsă și a dat dovezi temeinice de îndreptare.
Avizul penitenciarului spune că Dragnea a avut comportament în general pozitiv, multiple recompense, a participat la programe și activități lucrative, comisia a aprobat în unanimitate eliberarea condiționată.

Flavia Teodosiu: Pe toată perioada detenției lui Dragnea i s-au încălcat drepturile (la munca, la sănătate). Nouă luni nu a putut munci, a putut ieși la aer numai o ora pe zi, i s-a agravat boala de care suferea anterior încarcerării. Hotărârea pronunțată săptămâna trecută impune compensarea cu zile câștig din muncă pentru perioada când nu i s-a permis, în mod nelegal, să muncească.

Ar fi putut să se adreseze instanței cu cerere de eliberare condiționată încă de acum doua luni, dacă nu exista acea situație. A cerut încă din iulie anul trecut un consult medical, a beneficiat de el abia în decembrie. A stat în carantina de 3 ori, o data pentru covid, ulterior fără explicații, deși testele erau negative.

Va rog sa constatați ca sunt îndeplinite toate condițiile, a fost stăruitor în munca, are aviz favorabil în unanimitate, este necesară decizia de admitere a cererii.

La dosar găsiți dovada achitării prejudiciului, deși nu este obligatorie pe vechiul cod. Exista și o hârtie de la o firmă dispusă sa îl angajeze pe domnul Dragnea.

Procurorul DNA: Sunt îndeplinite condițiile din lege. Dar noi apreciem că nu a dat dovezi temeinice de îndreptare, instanța ar trebui să se raporteze și la persoana condamnatului.

Nu e relevant ca a fost recompensat, provine dintr-un mediu cu o bună educație, a avut un comportament normal.

Nu vedem cum această persoană condamnată a fost la activități destinate în principal condamnaților pentru violență, cu o educație precară, nu vedem cum l-ar fi putut îndrepta.

Faptul ca el apreciază ca a fost condamnat politic denotă că nu a înțeles să se conformeze normelor de drept.

Anul trecut a acordat un interviu neautorizat.

El a contestat însăși temeinicia hotărârii de condamnare, care ar fi fost motivată politic, iar asta înseamnă că nu-și atribuie nicio culpă, prin urmare nu ar avea de ce sa-și schimbe optica, apreciem că pedeapsa nu și-a atins scopul.

Faptul că a avut probleme în penitenciar, legat de exercitarea unor drepturi, considerăm că nu este relevant din perspectiva legii.

Cerem Respingerea cererii.

Liviu Dragnea: Nu am auzit ce a zis parchetul, nu mă pot referi. Îndeplinesc condițiile, am stat destul in penitenciar, nu cred ca pot fi un pericol pentru societate.

Instanța a rămas în pronunțare.

Context

Dragnea a depus cererea de eliberare condiţionată pe 12 aprilie, iar instanţa a stabilit termen pentru soluţionare în data de 27 aprilie.

Fostul lider PSD nu va ajunge la instanță, acesta urmând să fie audiat prin videoconferință, au declarat surse pentru G4Media.

Miercurea trecută, Comisia de liberare condiţionată de la Penitenciarul Rahova a dat aviz favorabil pentru ieşirea din detenţie mai devreme a fostului lider al PSD Liviu Dragnea, constatând că sunt îndeplinite toate condiţiile legale, a anunţat avocatul Flavia Teodosiu.

De asemenea, vinerea trecută, Judecătoria Sectorului 5 a admis o contestaţie depusă de Liviu Dragnea şi a obligat Penitenciarul Rahova să îi recunoască fostului lider PSD şi zilele de muncă ce ar fi putut fi prestate în închisoare. Dragnea a dat în judecată Penitenciarul Rahova, susţinând că ar fi pierdut aproape 50 de zile de libertate din pricina faptului că nu i s-a mai permis să muncească în spatele gratiilor. Practic, el a cerut să îi fie recunoscute şi zilele de muncă pe care nu le-a prestat efectiv, dar care pot fi luate în considerare la calcularea fracţiei de 2/3 din pedeapsă atunci când se va discuta cererea de eliberare condiţionată.

Liviu Dragnea se află în penitenciar din 27 mai 2019, când a fost condamnat definitiv de Instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Fostul lider PSD a avut mai multe conflicte cu cei din conducerea Penitenciarului Rahova, unde execută pedeapsa, intentând mai multe procese, pe motiv că nu este lăsat să muncească în atelierul auto al închisorii.

Conducerea penitenciarului i-a retras dreptul la muncă, după ce Dragnea a acordat un interviu online fostei sale consiliere Anca Alexandrescu, în prezent jurnalist la Realitatea Plus.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”