Judecătorul Cristi Danileț demontează noile intoxicări lansate de penalul Dan Andronic despre arhiva SIPA

Judecătorul Cristi Danileț demontează noile intoxicări lansate de penalul Dan Andronic despre arhiva SIPA

Judecătorul Cristi Danileț îl acuză pe patronul EVZ, penalul Dan Andronic, că dezinformează și calomniază. Inculpat penal si aflat in razboi cu DNA, Andronic a publicat un text in care sustine ca Danilet a preluat dosare din arhiva SIPA, fostul serviciu secret al Ministerului de Justitie, si le-a predat Monicai Macovei. Citește mai jos și reacția virulentă a Monicăi Macovei pe acest subiect.

Iata ce sustine Andronic, in „dezvaluirile” pe care le-a anuntat inca de saptamana trecuta, din fata DNA. Informatiile au fost preluate cu mare tamtam si de Romania TV si Antena 3.

Dan Andronic susţine că „binomul” DNA-SRI nu ar fi funcţionat fără complicitatea judecătorilor în ceea ce priveşte soluţionarea unor dosare-ţintă.

Cel care asigura legătura dintre SRI şi instanţe era Dumitru Dumbravă, scrie Dan Andronic.

Generalul Dumbravă intervenea pe lângă magistraţi ai instanței supreme, ai Curții de Apel București și ai Curții Militare de Apel.

Potrivit lui Dan andronic, judecătorii au fost şantajaţi de binom cu dosarele SIPA.

Serviciul Independent de Protecție și Anticorupție (SIPA), înfiinţat în 1991, se ocupa cu colectarea de date și informații din sistemul penitenciar, fiind vizaţi procurori, judecătorilor, dar și politiceni. Se spune că arhiva SIPA ar conţine zece mii de dosare, din care trei mii ar fi despre magistraţi.

Cristi Danileț, pe Blogul său : EvZ dezinformeaza cu privire la SIPA. Solicit publicarea unui drept la replica.

EvZ dezinformează azi cu privire la activitatea SIPA. Solicit publicației ca în ediția de mâine să producă probele care au stat la baza gravelor acuzații făcute, altfel să își ceară scuze cititorilor pentru dezinformare și mie pentru calomnia comisă, după care să publice următorul drept la replică.

„Nu am modificat, copiat sau divulgat vreo informație conținută în documentele din Arhiva SIPA. Monica Macovei este cea care a desfiinţat SIPA şi nu a avut nici o informatie  secretă despre magistrati. Jurnalistul Dan Tapalagă nu mai lucra în Ministerul Justiției când s-a desfășurat activitatea de inventarierea a arhivei.

În raportul de țară din 2004 Comisia Europeană a criticat existența unui serviciu secret militarizat în sistemul de justiție.

Imediat după preluarea mandatului în decembrie 2004, ministrul Macovei a numit un procuror la conducerea DGPA (fosta SIPA) și a dispus stoparea activității de strângere a informaţiilor despre magistraţi. Activitatea s-a redus doar la colectarea de informații vizând sistemul penitenciar.

Noul director general al DGPA a prezentat un raport în comisiile de specialitate ale Parlamentului cu privire la activitatea acestui serviciu.

La sfârșitul anului 2005 ministrul a solicitat Guvernului să aprobe desființarea DGPA, cea ce s-a întâmplat la începutul anului următor. Este, după ştiinţa mea, singurul caz când în România se desfiinţează în mod total un serviciu secret. La acea data jurnalistul Dan Tăpălagă nu mai lucra în Ministerul Justiției, unde și-a desfășurat activitatea doar câteva luni în prima parte a anului 2005.

S-a înființat o comisie de lichidare a acestui serviciu, din care am făcut parte în calitate de magistrat și consilier al ministrului justiției, pentru a urmări operațiunile de preluare a documentației. Cu excepția directorului DGPA, niciun membru nu a venit în contact fizic cu arhiva.

Întreg personalul (aproximativ 200 persoane), alcătuit în majoritatea sa din ofițeri de informații preluați din alte servicii ale statului, inclusiv fosta Securitate, a fost disponibilizat. Toate dosarele, inclusiv notele informative de la cele 10 servicii teritoriale au fost depozitate la sediul central, situat în clădirea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, iar încăperea a fost sigilată.

Pe baza ordinului dat de ministrul Macovei, pentru a întocmi un raport destinat opiniei publice despre activitatea fostei SIPA (redenumita DGPA sub ministrul anterior), eu am făcut parte și din comisia de inventariere a documentelor din arhivă, alături de un coleg procuror. Accesul s-a făcut în anul 2007, cu autorizaţie emisă potrivit Legii privind protecţia informaţiilor clasificate şi în condiţii stricte, fiind interzis să intrăm cu aparatură electronică sau cu genţi asupra noastră. Nu am cunoștință de existența vreunor aparate de copiere sau ca materiale din arhivă să fie depozitate pe alt mediu de stocare decât cel imprimat. S-au completat procese-verbale de desigilare și resigilare cu ocazia celor trei intrări în incintă.

Inventarierea a avut loc doar parţial, numai cu privire la tipul de informații strânse de SIPA, iar raportul nu a mai fost întocmit, căci mandatul Monicai Macovei a fost revocat dupa trei luni de la intrarea Romaniei in UE. Noul ministru Chiuariu a schimbat ordinul lui Macovei si se pare că alte persoane ar fi continuat această activitate. Nu am cunoștință de niciun raport cu privire la lipsa unor documente din arhivă; de altfel, această lipsă nici nu s-ar fi putut constata din moment ce documentele nu erau încă inventariate, ci erau doar depozitate așa cum au fost trimise de la structurile teritoriale.

Nicio informaţie din arhiva SIPA nu a ajuns la ministrul Macovei. Evident nicio astfel de informaţie nu a fost folosită în vreun fel de către membrii comisiei, copierea, stocarea sau dezvăluirea lor constituind infracţiuni în țara noastră. Niciun magistrat nu a făcut vreo declarație sau plângere – așa cum îl obligă legea statutului – în ultimii 10 ani că ar fi fost folosite împotriva sa astfel de informații.

Pe baza documentelor pe care le-am văzut personal (aproximativ 300 de note informative, fără a putea preciza numărul total al lor care se ridică cel puțin la câteva mii, datând doar din perioada 2001-2005, restul fiind – așa ni s-a spus – arse din ordinul miniștrilor de justiție anteriori), precizez: anterior mandatului Macovei, SIPA/DGPA a cules şi informaţii privind viaţa privată a magistraţilor şi a altor categorii de persoane aflate in contact cu sistemul de justiţie. Fiind revoltat că nimeni nu a fost tras la răspundere vreodată pentru activitatea ilegală a acestui serviciu faţă de colegii mei magistraţi, am decis să fac un raport verbal cu privire la activitatea SIPA. Astfel, am adus la cunoştinţa publicului aceste aspecte, prin relatări constante în presă (Revista22, pesurse.ro, EvZ) și pe blogul personal (aici) făcute începând cu luna mai 2007, în cadrul unei conferinţe special organizate în 2008 de către o asociaţie a magistraţilor la care au participat și reprezentanți ai unor ambasade, precum și într-o carte despre corupția din justiție publicată în anul 2009.

Dezmint orice afirmații făcute publicului cu privire la modificarea, păstrarea sau divulgarea vreunor date sau informații cu care am intrate în contact. Legătura dintre contribuția mea la desființarea acestui serviciu secret și evoluția în carieră este total neavenită: de altfel, în prezent sunt judecător la Tribunalul CLuj unde eram și înainte de detașarea în Ministerul Justiției în anul 2005, iar numirea mea la CSM a fost în baza alegerii din partea a 900 de judecători din toată țara, operațiune desfășurată în anul 2010. Astfel de afirmații sunt calomniatoare și voi acționa ca atare.

Mai arăt că la momentul documentării pentru scrierea articolului din EvZ nu am fost contactat de nici un reprezentant al acestei publicații”.

Monica Macovei, reacție virulentă pe Facebook:

Spun încă o dată foarte ferm: nu am primit niciun dosar din arhiva SIPA. Nu am fotocopiat niciun dosar din arhiva SIPA. Nu am sustras și distrus niciun dosar SIPA. Nu am avut nicio informație despre judecători sau procurori din dosarele SIPA.

Eu am decis desființarea acestui serviciu secret, întrucât existau informații în spațiul public că făcea abuzuri. Justiția nu avea nevoie de un serviciu secret. Am decis să desființez SIPA, iar arhiva să fie inventariată și predată Administrației Penitenciarelor. Am fost singurul ministru care a decis desființarea unui serviciu secret.

Minciunile publicate astăzi de Evenimentul Zilei și rostite aseară de Dan Andronic la România TV sunt cu atât mai grave, cu cât, de-a lungul timpului, am scris și am spus adevărul despre arhiva SIPA. Chiar în noiembrie 2016, când pe același subiect mințea Antena 3, am făcut următoarele precizări:

“Nu credeți minciunile Antenei 3. Nu am avut informații despre magistrați, ca ministru al Justiției, din arhiva DGPA (fost SIPA).

Acesta este adevărul, minciunile Antenei 3 otrăvesc deja spațiul public. O dată la câteva săptămâni, oamenii condamnatului Voiculescu rostogolesc aceleași minciuni, fără oprire. Aseară au reluat subiectul SIPA, fostul serviciu de informații al Ministerului Justiției, în floare pe vremea lui Năstase&Stănoiu.

Judecătorul Cristi Dănileț a fost una din persoanele desemnate să inventarieze arhiva fostului SIPA și știe cel mai bine ce s-a întâmplat atunci: nu a ajuns la mine nicio informație despre magistrați.

Printre primele decizii pe care le-am luat ca ministrul al Justiției a fost schimbarea activității SIPA și, ulterior, desființarea acestui serviciu. În ianuarie 2006, obțineam acordul Guvernului pentru desființarea DGPA, fost SIPA, iar întregul patrimoniu al DGPA să fie inventariat şi predat către Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

La sfârșitul lunii iunie 2006, procesul de desfiinţare a DGPA s-a încheiat, iar baza logistică a fost predată Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, potrivit prevederilor HG 127/2006.






Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro