Judecătorul Gabriel Uță, implicat în dosarul privind retrocedări ilegale de păduri, eliberat din funcție

Judecătorul Gabriel Uță, implicat în dosarul privind retrocedări ilegale de păduri, eliberat din funcție

Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul privind eliberarea lui Gabriel Uță din funcția de judecător la Tribunalul Covasna, anunță Administrația Prezidențială. Conform sursei citate, șeful statului a semnat decretul privind eliberarea din funcția de judecător la Tribunalul Covasna a lui Gabriel Uță — ca urmare a respingerii cererii de acordare a avizului anual al Consiliului Superior al Magistraturii pentru menținerea în funcție după vârsta de 65 de ani — la data de 28 martie.

Secția pentru judecători a CSM a decis anul trecut sancționarea disciplinară a judecătorului Gabriel Uță de la Tribunalul Covasna, implicat în dosarul instrumentat de DNA privind retrocedările ilegale de păduri în care era vizat Viorel Hrebenciuc. Secția pentru judecători admitea atunci acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară împotriva lui Gabriel Uță.

"În temeiul prevederilor art. 100 lit. a) din Legea nr. 303/ 2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată cu modificările și completările ulterioare, Secția pentru judecători a aplicat lui Gabriel Uță, judecător în cadrul Tribunalului Covasna, sancțiunea disciplinară constând în 'avertisment', pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzută de art. 99 lit. t) teza a II—a raportat la art. 991 alin. 2 din același act normativ — 'exercitarea funcției cu... gravă neglijență', 'există gravă neglijență atunci când judecătorul sau procurorul nesocotește din culpă, în mod grav, neîndoielnic și nescuzabil, normele de drept material ori procesual'", se arăta în comunicatul CSM de la acea vreme.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina