Judecătorul Maldea, cercetat încă din luna mai de IJ pentru abateri, inclusiv obstrucționarea activității de inspecție

Judecătorul Maldea, cercetat încă din luna mai de IJ pentru abateri, inclusiv obstrucționarea activității de inspecție

Judecătorul Nicușor Maldea, anchetat de DIICOT, este cercetat disciplinar de Inspecția Judiciară încă din luna mai pentru mai multe abateri, inclusiv privind obstrucționarea activității inspectorilor judiciari, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al IJ, Alin Alexandru.

El a precizat că, în 4 mai, s-a dispus sesizarea din oficiu a IJ pentru efectuarea de verificări la Curtea de Apel Timișoara și Tribunalul Caraș-Severin, iar în 31 iulie pentru verificări la Tribunalul Caraș-Severin, ca urmare a unor indicii privind săvârșirea de către Nicușor Maldea a unor abateri disciplinare.

Oficialul IJ a menționat că prin rezoluțiile din 3 august, respectiv 10 august s-a dispus începerea cercetării disciplinare față de judecătorul Maldea pentru abaterile disciplinare: "nerespectarea în mod repetat și din motive imputabile a dispozițiilor legale privitoare la soluționarea cu celeritate a cauzelor ori întârzierea repetată în efectuarea lucrărilor, din motive imputabile", "nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanței ori a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de legi sau regulamente", "obstrucționarea activității de inspecție a inspectorilor judiciari, prin orice mijloace" și "exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență".

"Ulterior începerii cercetării disciplinare cele două lucrări au fost conexate. Cercetarea disciplinară este o etapă confidențială și obligatorie a procedurii disciplinare în cadrul căreia se stabilesc faptele și urmările acestora, împrejurările în care au fost săvârșite, precum și orice alte date concludente din care să se poată aprecia asupra existenței sau inexistenței vinovăției persoanelor vizate", a subliniat Alin Alexandru.

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviințat percheziția la biroul folosit de judecătorul Nicușor Maldea în Tribunalul Caraș-Severin, magistratul fiind vizat într-un dosar al DIICOT.

Solicitarea de încuviințare a percheziției a fost prezentată de către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism — Structura Centrală, care efectuează cercetări față de un grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, bancrută frauduloasă, luare de mită, abuz în serviciu și fals intelectual.

"În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2009, a fost constituit un grup infracțional organizat, sprijinit de către un magistrat judecător, care, fiind învestit cu soluționarea unor dosare privind insolvența unor societăți comerciale, a pretins și primit suma totală de 80.000 euro de la două persoane cu scopul de a admite cererile de intrare în faliment a respectivelor societăți. După intrarea în faliment, unul dintre membrii grupului infracțional, având calitatea de lichidator judiciar, a procedat la vânzarea bunurilor acestor societăți în faliment, la prețuri subevaluate, către alte societăți controlate de către membrii grupului, societăți care, la rândul lor, au valorificat bunurile respective către terți la o valoare mult mai mare", se arată într-un comunicat al DIICOT transmis AGERPRES.

Prejudiciul provocat bugetului de stat prin activitatea infracțională a grupării este estimat la 6 milioane de lei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 El este masonul crescut la sân de servicii, pe cale să-l îngroape pe Coldea...

2 Generalul rus Vadim Șamarin, adjunctul lui Gherasimov, a fost reținut

3 „Regele este prea plictisitor în pat”

4 O avea chiloți pe ea?

5 SF curat...