„Juice“, unul dintre cei mai carismatici piloţi ai Ucrainei, înmormântat la Kiev. S-a prăbușit cu avionul la antrenament

„Juice“, unul dintre cei mai carismatici piloţi ai Ucrainei, înmormântat la Kiev. S-a prăbușit cu avionul la antrenament

Sute de ucraineni şi-au luat rămas bun marţi, la Kiev, de la pilotul Forţelor Aeriene Ucrainene Serghei Plişcikov, cunoscut sub numele de război "Juice", care a murit departe de front, la 25 august, împreună cu alţi doi piloţi, când avionul lor s-a prăbuşit în regiunea Jîtomir, în vestul Ucrainei.

Ancheta oficială reţine trei scenarii drept cauza accidentului: o eroare de pilotaj, o eroare în pregătirea zborului de antrenament la care au participat cele trei victime sau o defecţiune tehnică, anunță Agerpres.

Unul dintre cei mai iubiți piloți ucraineni a murit FOTO AFP

Printre participanţii la ceremonie s-a numărat şi comandantul Forţelor Aeriene Ucrainene, Mikola Oleşciuk, care i-a promovat postum la gradul de maior pe "Juice" şi de locotenent colonel pe cei doi camarazi de arme care au murit împreună cu el, Viacheslav Minka şi Serghi Prokazin.

Ceremonia a avut loc în Catedrala Învierii lui Hristos din Kiev, de rit greco-catolic, unde un grup de militari au purtat pe umeri sicriul lui ''Juice'' acoperit cu drapelul ucrainean, în timp ce alţi membri ai Forţelor Aeriene îmbrăcaţi în salopetele lor caracteristice de culoare verde au expus fotografii ale acestui militar în vârstă de 30 de ani.

Familia, prietenii şi camarazii de arme au adus un omagiu memoriei unuia dintre cei mai cunoscuţi piloţi ai Ucrainei, care a fost intervievat de presa internaţională, el cerând cu acel prilej ca avioanele F-16 să fie livrate Kievului cât mai curând posibil, aminteşte EFE.

Cine sunt cei piloți ucraineni morți

Brigada a 40-a de aviație tactică din cadrul Forțelor Aeriene ucrainene a adus un omagiu celor trei piloți morți vineri într-un accident, o lovitură semnificativă pentru ambițiile Kievului de a contesta supremația aeriană a Rusiei, relatează The Guardian.

Brigada a 40-a de aviație tactică a dezvăluit numele celor trei piloți morți vineri în timpul unui antrenament deasupra regiunii Jitomir, pe ruta ce leagă vestul Ucrainei de capitala Kiev. Aceștia sunt: maiorul Viaceslav Minka, maiorul Serghi Prokazin și căpitanul Andrii Pilșcikov, cunoscut după indicativul său de apel „Juice”.

„[Pilșcikov ] a fost curajos, cu principii, intransigent, a vorbit în mod activ cu presa occidentală, în special pe tema dotării Ucrainei cu avioane F-16 moderne.

Fiecare dintre ei a fost implicat în operațiuni aeriene pentru apărarea Ucrainei de la începutul agresiunii la scară largă a Rusiei, inclusiv în sarcini tactice în est și în regiunea Zaporojie”, au transmis camarazii lor din Brigada 40.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a adus omagii numindu-i apărători ai "cerului liber al Ucrainei" și promițând o anchetă în ceea ce privește circumstanțele accidentului care le-a adus moartea.

Despre pilotul supranumit „Juice”, Zelenski a spus în discursul său nocturn zilnic că „era un ofiţer ucrainean, unul dintre cei care au ajutat foarte mult ţara noastră. Foarte mult!”.

Ciconirea a două avioane de luptă a avut loc la doar o zi după ce SUA au anunțat că în cursul acestui an vor începe antrenamentele pentru piloții ucraineni pe avioane de luptă F-16.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat