Julian Assange va părăsi în curând ambasada Ecuadorului la Londra

Julian Assange va părăsi în curând ambasada Ecuadorului la Londra

Fondatorul site-ului WikiLeaks, Julian Assange, a dat asigurări luni, într-o conferinţă de presă, că va părăsi în curând ambasada Ecuadorului la Londra, unde este refugiat de 26 de luni.

Julian Assange va părăsi în curând ambasada Ecuadorului la Londra (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Pot confirma că voi părăsi în curând ambasada", a declarat Julian Assange, adăugând că plecarea sa nu are legătură cu "motivele invocate de instituţiile media din grupul Murdoch şi Sky News", potrivit cărora acesta ar avea probleme de sănătate.

Tabloidul The Sun şi postul de televiziune de ştiri Sky News au afirmat că australianul de 43 de ani ar putea părăsi ambasada, unde beneficiază de protecţie diplomatică, din motive de sănătate, adăugând că suferă de probleme pulmonare şi cardiace.

Julian Assange nu a oferit detalii despre momentul exact şi modul în care se va desfăşura plecarea sa.

El a făcut aceste declaraţii într-o conferinţă de presă, alături de ministrul ecuadorian al Afacerilor Externe, Ricardo Patino, care a lăsat impresia că plecarea lui Assange va avea loc pe termen mediu sau lung.

Patino a sugerat lansarea unei campanii internaţionale pentru "eliberarea" fondatorului WikiLeaks, refugiat din iunie 2012 la ambasada Ecuadorului şi care beneficiază de la 18 august de "azil politic".

"Trebuie să punem capăt acestei situaţii. Doi ani înseamnă prea mult. Este timpul să-l eliberăm pe Julian Assange", a precizat şeful diplomaţiei ecuadoriene.

"Continuăm să-i oferim protecţia noastră (...). Continuăm să fim disponibili pentru a discuta cu Guvernele britanic şi suedez pentru a găsi o soluţie la această încălcare serioasă a drepturilor omului în cazul lui Julian Assange", a continuat ministrul, făcând apel la lansarea unei campanii internaţionale.

Zeci de jurnalişti au asistat la conferinţa de presă în micul apartament care găzduieşte ambasada ecuadoriană, în vestul capitalei britanice.

Fondatorul WikiLeaks trăieşte acolo de când a epuizat toate metodele juridice pentru a evita executarea unui mandat european de arestare emis de Stockholm.

El neagă acuzaţiile de agresiuni sexuale formulate împotriva sa de două tinere suedeze şi se teme că, dacă se va preda justiţiei suedeze, va fi extrădat în Statele Unite, pentru a răspunde la acuzaţiile legate de publicarea, de către site-ul său, a sute de mii de documente secrete ale administraţiei şi armatei americane.

Un tribunal din Stockholm a menţinut la jumătatea lui iulie mandatul de arestare pe numele lui Assange, o lovitură pentru perspectivele de rezolvare rapidă a problemelor judiciare cu care se confruntă acesta de patru ani.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

5 Ce se întâmplă în China?