Jumătate dintre ruşii care trăiesc la Londra sunt informatori, susţine un think-tank britanic

Jumătate dintre ruşii care trăiesc la Londra sunt informatori, susţine un think-tank britanic

Aproape jumătate dintre expaţii ruşi care trăiesc la Londra sunt informatori, susţine un think-tank britanic într-un nou raport publicat luni şi al cărui conţinut este confirmat de fostul şef al serviciului britanic de informaţii externe MI6, relatează marţi dpa.

"Potrivit unor surse de informaţii bine plasate, Rusia are 200 de ofiţeri în Marea Britanie care se ocupă de peste 500 de agenţi", se arată în raportul lui Andrew Foxall pentru Societatea Henry Jackson.

Studiul susţine că până la jumătate din cei aproximativ 150.000 de expaţi ruşi care locuiesc la Londra au fost sau sunt informatori pentru Moscova.

Potrivit studiului, această reţea de informatori a Rusiei este de 52 de ori mai mare ca cea britanică.

Raportul intervine în urma otrăvirii aproape fatale a fostului agent dublu rus Serghei Skripal în Anglia la începutul acestui an, despre care conducerea britanică susţine că a fost un atac comis de agenţi ruşi.

"Rusia este angajată în toate activităţile (...) inclusiv spionaj. Iar Marea Britanie pare a fi prost echipată pentru a se ocupa de acestea", potrivit raportului.

Fostul şef al MI6 Richard Dearlove a declarat că "am face bine să luăm aminte de avertismentele raportului".

"Occidentul trebuie să se trezească în faţa ameninţării pe care o reprezintă (preşedintele rus) Vladimir Putin şi dictatura sa coruptă şi brutală", a adăugat Dearlove.

"De prea mult timp, politica de securitate a Marii Britanii se bazează pe presupunerea naivă că Rusia şi-a abandonat atitudinea de Război Rece", a declarat la rândul său Foxall. "Acest raport arată că spionajul rusesc este la fel de insolent cum a fost întotdeauna", a adăugat el. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte! Și lumea crede că rușii sunt blocați total....

2 VIDEO O „dronuță” kamikaze rusească ia la ţintă obuzierele americane ale ucrainenilor

3 VIDEO Ce mahăr din mafia imobiliară o proteja? / Acesta este funcționarul din Primăria Capitalei care a fugit cu acte de la Urbanism

4 O poză care a generat peste 1000 de comentarii

5 Interesante amănunte...