Juncker către eurodeputații UKIP în plenul Parlamentului European: "De ce sunteți aici?" - VIDEO

Juncker către eurodeputații UKIP în plenul Parlamentului European: "De ce sunteți aici?" - VIDEO

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a întrebat marți pe eurodeputații membri ai UKIP (Partidul pentru Independența Marii Britanii), într-un discurs în plenul Parlamentului European reunit la Bruxelles, de ce participă la sesiunea specială a PE consacrată analizării consecințelor referendumului din 23 iunie privind apartenența Marii Britanii la UE, transmite Reuters.

''Trebuie să respectăm democrația britanică și maniera în care și-a exprimat opinia'', a spus Juncker, care a primit — într-una din rarele ocazii în ultimii ani — aplauze din partea eurodeputaților UKIP prezenți.

''Aceasta este ultima dată când aplaudați aici ... și, într-o oarecare măsură, chiar sunt surprins că sunteți aici. Luptați pentru ieșire (din UE). Poporul britanic a votat pentru ieșire. De ce sunteți aici?'', a continuat șeful executivului comunitar adresându-se eurodeputaților UKIP.

Jean-Claude Juncker a vorbit de la un pupitru situat în apropiere de liderul UKIP, Nigel Farage, care a urmărit la căști discursul rostit în mare parte în franceză și germană, având un drapel britanic în fața sa.

Înaintea începerii sesiunii, Farage s-a apropiat de Juncker și cei doi au avut o ''scurtă și amicală discuție'', potrivit Reuters.

Fost premier al Luxemburgului, Juncker a ținut să precizeze că nu va demisiona de la conducerea Comisiei Europene în urma Brexitului, așa cum i-au cerut presa germană și unele guverne est-europene. ''Nu sunt nici obosit, nici bolnav, așa cum susțin ziarele germane. Voi lupta până la ultima suflare pentru o Europă unită'', a subliniat șeful executivului UE.

La rândul său, Nigel Farage a afirmat marți că dorește ca, după Brexit, Marea Britanie și statele rămase în UE să fie bune prietene și parteneri comerciali. ''Am câștigat războiul. Acum trebuie să câștigăm pacea. Vrem să fim buni prieteni, buni vecini, buni parteneri comerciali'', le-a spus Farage jurnaliștilor înaintea sesiunii speciale a PE.

El a estimat că Marea Britanie trebuie să părăsească UE cât mai rapid posibil, dar a precizat că procesul trebuie să fie amiabil și că mărimea economiei britanice și relațiile ei strânse cu restul statelor membre justifică un acord preferențial între Londra și UE. ''Suntem cei mai mari parteneri comerciali ai zonei euro. Putem obține un acord mult mai bun decât Norvegia'', a spus el.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bătaie la Antene! / Încăierare în baie la Antena Stars!

2 A fost arestat interlopul care jefuia români în benzinăriile din Austria

3 „Eu încep să cred că Dominic Fritz ăsta este prost. Dar prost rău”

4 Miracol în politică! / Uite pe unul care a renunțat la ciolan pentru principii!

5 Așa arată sfidarea României...