Juncker: Un Brexit fără acord ar reprezenta o catastrofă absolută

Juncker: Un Brexit fără acord ar reprezenta o catastrofă absolută

O ieşire a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană în absenţa unui acord provizoriu în vigoare ar reprezenta o ''catastrofă absolută'', a apreciat miercuri preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, potrivit dpa.

''Riscurile unei ieşiri dezordonate a Marii Britanii din Uniunea Europeană sunt evidente: va fi o catastrofă absolută'', a declarat Juncker la Bruxelles.

El a adăugat că, din acest motiv, executivul UE şi statele membre lucrează din greu pentru a evita un asemenea scenariu.

''Dar pentru un tango decent este nevoie de doi'', a punctat şeful executivului comunitar, într-o referire clară la provocările politice de la Londra legate de Brexit.

Premierul britanic Theresa May s-a întâlnit marţi cu membrii cabinetului său pentru a analiza posibilitatea ca Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord să părăsească Uniunea Europeană fără un acord de retragere, pe fondul unei opoziţii puternice în parlament.

May a spus că guvernul său şi-a accelerat deja pregătirile pentru potenţiale probleme post-Brexit, ''precum fluxul traficului în diferite porturi aici, în Regatul Unit''.

Premierul britanic a anunţat luni că intenţionează să reprogrameze pentru săptămâna care începe pe 14 ianuarie votul în parlament asupra acordului privind Brexitul.

Theresa May a cerut joia trecută Bruxellesului noi garanţii pentru a o ajuta să obţină ratificarea acordului de Brexit de către deputaţii britanici, dar liderii europeni au părut mai degrabă agasaţi de aceste solicitări considerate prea vagi. Liderii Celor 27, care s-au declarat cu toţii "gata să o ajute" pe Theresa May, au adoptat un text, fără valoare juridică, menit să atenueze îngrijorările parlamentului britanic. Ei au repetat, totuşi, că acordul de divorţ "nu poate fi renegociat".

Noile garanţii solicitate de premierul britanic se referă la aşa-numita ''plasă de siguranţă'', soluţia imaginată pentru a împiedica revenirea unei frontiere fizice între Republica Irlanda - stat membru al UE - şi provincia britanică Irlanda de Nord, care ar pune în pericol acordurile de pace de pe insulă. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Românca ucisă de rechin în Egipt lipsea de două zile din hotelul de 5 stele în care era cazată

2 Totul se petrece în sectorul românesc al Mării Negre / Priviți, americanii și NATO stau cu ochii pe ruși ca pe butelie

3 Un propagandist al Kremlinului se plânge că rușilor li se scuipă în cafea, când frecventează restaurantele din Europa

4 VIDEO Priviți, „dihăniile HIMARS” au început să facă diferența pe câmpul de luptă în favoarea Ucrainei

5 SURSE Premierul a cerut Ministerului de Finanțe o grilă de impozitare a pensiilor speciale