Jurnalista Shireen Abu Akleh a fost ucisă de un soldat israelian (procuror palestinian)

Jurnalista Shireen Abu Akleh a fost ucisă de un soldat israelian (procuror palestinian)

Jurnalista vedetă a canalului de televiziune Al Jazeera Shireen Abu Akleh, recent ucisă în Cisiordania ocupată, a fost ţinta unui tir al unui soldat israelian care a folosit o armă de precizie, a conchis joi procurorul şef palestinian, transmite AFP.

Shireen Abu Akleh a fost lovită de un glonţ cu calibrul 5,56 mm pornit dintr-un Ruger M40, o armă de foc cu precizie superioară de producţie americană, potrivit raportului prezentat joi seara de Akram al-Khatib într-o conferinţă de presă la Ramallah.

După moartea jurnalistei palestiniano-americane, pe 11 mai, atât Autoritatea palestiniană cât şi Al Jazeera au acuzat Israelul că a fost la originea tirului ucigaş, aminteşte AFP.

Shireen Abu Akleh relata atunci din apropiere de tabăra de refugiaţi de la Jenin, bastion al facţiunilor armate palestiniene, unde forţele israeliene efectuau un raid în acea zi. Jurnalista purta o vestă antiglonţ pe care era scris "presă" şi o cască de protecţie, iar glonţul a atins-o chiar sub marginea căştii.

Un alt jurnalist aflat la faţa locului a fost rănit, iar alte trei gloanţe au atins un copac aflat în apropierea celor doi, potrivit procurorului, care a precizat că cele cinci proiectile au provenit din aceeaşi armă.

Acesta a mai afirmat că la circa 200 de metri de jurnalişti se afla un jeep al forţelor israeliene, iar gloanţele au fost trase de la circa 170-180 de metri.

Potrivit unui jurnalist AFP aflat la faţa locului, în apropierea grupului de reporteri, care stăteau într-o zonă deschisă, la intrarea în tabără, nu se afla niciun combatant palestinian.

Procurorul palestinian a explicat că "urmele (de glonţ) de pe copac sunt concentrate la o înălţime de 127-178 de centimetri, ceea ce indică faptul că trăgătorul a vizat părţile superioare ale corpului cu scopul de a ucide".

"Ansamblul acestor fapte - tipul proiectilului, arma, distanţa, faptul că nu exista niciun obstacol care să obtureze vederea şi că (jurnalista) purta vestă de presă (...) ne duc la concluzia că Abu Akleh a fost ţinta unui asasinat. Singura sursă de tiruri erau forţele de ocupaţie israeliene", a adăugat Akram al-Khatib.

Noul secretar general al Organizaţiei pentru eliberarea Palestinei, Hussein al-Sheikh, a anunţat că a transmis raportul de anchetă autorităţilor americane.

Conform unei anchete preliminare israeliene, este imposibil să se stabilească deocamdată originea tirului care a ucis-o pe jurnalista Al Jazeera, aminteşte AFP. Statul evreu a respins apelurile la o anchetă internaţională, iar Autoritatea palestiniană a refuzat să colaboreze cu ancheta israeliană. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”