Jurnalistul american Gonzalo Lira a murit în închisoare în Ucraina. SUA acuzate că au „susținut arestarea și torturarea sa” VIDEO

Jurnalistul american Gonzalo Lira a murit în închisoare în Ucraina. SUA acuzate că au „susținut arestarea și torturarea sa” VIDEO

Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii a confirmat informațiile privind moartea bloggerului Gonzalo Lira, cetățean chilian și american, în închisoare în Ucraina.

Bloggerul Gonzalo Lira a murit în închisoare în Ucraina FOTO captură X

"Confirmăm decesul unui cetățean american în Ucraina. Aducem sincere condoleanțe familiei pentru pierderea suferită", a declarat un reprezentant al Departamentului de Stat pentru un corespondent TASS ca răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la informația că Lira a murit în închisoare.

"Suntem pregătiți să furnizăm toată asistența consulară necesară. Din respect pentru familia îndurerată în această perioadă dificilă, nu facem alte comentarii", a adăugat oficialul.

Jurnalistul american Tucker Carlson a afirmat, citându-l pe tatăl lui Lira, că bloggerul, reținut de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), a murit în închisoare. Carlson a scris pe X (fostul Twitter) că, în ciuda cetățeniei americane a lui Lira, administrația SUA "a susținut clar arestarea și torturarea sa."

Elon Musk s-a adresat președintelui ucrainean Volodimir Zelenski cu o cerere de a explica arestarea și detenția lui Lira.

Musk și-a exprimat opinia pe acest subiect într-un răspuns la o postare pe rețeaua X a lui Tucker Carlson, care a declarat că Lira a fost "torturat într-o închisoare ucraineană începând cu luna iulie, pentru că l-ar fi criticat pe Zelenski."

În primăvară, Rusia a îndemnat comunitatea globală de jurnaliști să se exprime în apărarea lui Lira, „răpit de SBU”, conform TASS și să ceară eliberarea sa imediată. Bloggerul a fost arestat de SBU în Harkov în luna mai. I s-a imputat susținerea invaziei Rusiei în Ucraina.

SBU a anunțat că jurnalistul a fost arestat și eliberat sub cauțiune, dar, după ce a plătit-o, Lira a încălcat legea și ar fi încercat să părăsească țara pe motocicleta sa personală printr-un punct de control la granița cu Ungaria. Conform celor mai recente informații, Lira se afla într-un centru de detenție preventivă în orașul Harkov, așteptând judecata.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat