Justiţia franceză refuză predarea unei foste lidere a ETA către Spania

Justiţia franceză refuză predarea unei foste lidere a ETA către Spania

Curtea de Apel din Paris a refuzat miercuri să o predea Spaniei pe o fostă lideră a organizaţiei separatiste basce ETA, Iratxe Sorzabal Diaz, a cărei mărturie privind implicarea sa într-un atentat din 1996 ar fi putut fi obţinută sub tortură în arest la Madrid, în 2001, transmite AFP.

Preşedinta camerei de instrucţie a Curţii de Apel din Paris a explicat că autorităţile spaniole nu ''au răspuns cu suficientă seriozitate şi rigoare riscului de încălcare a articolului 6 al Convenţiei europene privind drepturile omului'', care garantează dreptul la un proces echitabil.

Justiţia spaniolă o consideră pe Iratxe Sorzabal Diaz, în vârstă de 49 de ani, drept unul dintre principalii foşti lideri ai organizaţiei basce ETA.

Ea este suspectată de participare la ''plantarea unei încărcături explozive'', în 1996, în faţa Palatului de Justiţie din San Sebastian, fapte pentru care riscă până la 20 de ani de închisoare şi care fuseseră revendicate de organizaţia ETA, autodizolvată în 2018.

În trei dosare precedente, Curtea de casaţie a acceptat deja definitiv transferarea militantei ETA către autorităţile spaniole.

Xantiana Cachenaut, avocata lui Iratxe Sorzabal Diaz, a precizat că, având în vedere noua traducere a documentelor, aceste decizii ar trebui să fie reexaminate. Sorzabal Diaz mai are de efectuat o pedeapsă în Franţa, până în mai 2023. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 ULTIMA ORĂ Un general american anunță că Rusia ia în considerare capitularea în războiul împotriva Ucrainei

3 Aviația tactică a Rusiei a dispărut din Ucraina. De ce oare?

4 CTP / „Juriul de la Chișinău a acordat zero puncte României. Ce ziceți de asta?”

5 VIDEO Hopa! Rușii au aruncat în luptă Terminator, noile mașini de sprijinire a tancurilor