Justiția, în COMĂ! Dosarul de corupție al lui Dan Șova, rejudecat de la zero. E primul efect al deciziei MAFIOTE a CCR pe completurile de 3!

Justiția, în COMĂ! Dosarul de corupție al lui Dan Șova, rejudecat de la zero. E primul efect al deciziei MAFIOTE a CCR pe completurile de 3!

Justiția, în COMĂ! Dosarul de corupție al lui Dan Șova, rejudecat de la zero. E primul efect al deciziei MAFIOTE a CCR pe completurile de 3!

Instanța Supremă a decis luni rejudecarea dosarului de corupție al lui Dan Șova, acesta devenind primul beneficiar al deciziei CCR privind lipsa de legalitate a completurilor de trei judecători, relatează  G4Media.ro .

Avocații lui Dan Șova au cerut admiterea apelului și desființarea deciziei anterioare a Curții Supreme, care îl condamnase pe 20 iunie 2018 pe fostul ministru la trei ani de închisoare cu executare în dosarul CET Govora.

Instanța Supremă a decis totodată ca fondul procesului să fie redjudecat la Curtea de Apel București, pentru că Dan Șova nu mai este senator.

Dan Șova devine astfel dublu beneficiar al deciziilor CCR, atât pe completurile de 5 judecători, cât și pe cele de 3 judecători. În februarie 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție admisese contestația în anulare depusă de fostul demnitar în baza deciziei Curții Constituționale potrivit căreia compunerea completurilor de 5 judecători de la Curtea Supremă a fost făcută ilegal în perioada 2014 – 2018.

Context:

Dan Şova a fost eliberat din penitenciar în decembrie 2018, după ce Curtea Constituţională a constatat nelegalitatea constituirii completurilor de 5 judecători de la Instanţa supremă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe 20 iunie 2018 pe Dan Șova la trei ani de închisoare cu executare în dosarul CET Govora pentru trafic de influenţă, transmite Agerpres. Decizia este definitivă. Decizia completului de 5 judecători a fost luată cu scorul 3-2.  Completul a fost prezidat de vicepreședintele Înaltei Curți, Iulian Dragomir, și compus din judecătorii Ionuț Matei, Constantin Epure, Lucia Rog și Aurel Gheorghe. Judecătorii Lucia Rog și Aurel Gheorghe au făcut opinie separată. Opinia majoritară care a impus practic condamnarea a fost formată din Dragomir, Matei și Epure.

DNA a cerut condamnarea lui Dan Şova la 9 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, susţinând că pedeapsa de 3 ani închisoare dată de instanţa de fond este „nejustificat de blândă”.

În septembrie 2017, Dan Şova fusese condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, iar fostul director al CET Govora Mihai Bălan a primit trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu în formă continuată, cu un termen de supraveghere de 4 ani.

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la un denunţător, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora SA la acea vreme, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

Anchetatorii mai susţin că Mihai Bălan a produs un prejudiciu în dauna CET Govora SA de peste 1,3 milioane lei (suma totală decontată cu o frecvenţă lunară, în baza celor două contracte), concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite, în acelaşi cuantum, de către firma de avocatură.

DNA preciza că, în perioada decembrie 2011 – decembrie 2012, societatea de avocaţi a emis lunar către CET Govora facturi pentru activităţile de asistenţă juridică prestate. În aceeaşi perioadă, senatorul a încasat de la societatea de avocaţi suma totală de 60.000 de euro.

În cea de a doua perioadă contractuală, Dan Şova a încasat un comision în valoare totală de 40.000 euro, indică procurorii. DNA menţionează că cea mai mare parte a banilor primiţi de Şova au fost orientaţi, în mod direct, către stingerea unei datorii provenite din cumpărarea de la fostul deputat Cristian Rizea a unui imobil situat în Bucureşti.

Dan Șova a fost ministru al Transporturilor în guvernul Ponta și s-a remarcat prin amânarea marilor proiecte de infrastructură.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...