Justiția sub presiune

Justiția sub presiune

O serie de evenimente publice sau din culisele justiției indică creșterea presiunii politice asupra magistraților. Expresia acestor tensiuni în creștere din sistemul judiciar este protestul de duminică. Sute de magistrați din toată țara au ieșit, pentru a treia oară în ultimul an, în semn de protest fața de ofensiva PSD-ALDE împotriva justiției. Tensiunile dintre ministrul justiției, Tudorel Toader și procurorul general, Augustin Lazăr s-au amplificat, procurorul general fiind în plin proces de evaluare. Însă de departe cea mai gravă acțiune de intimidare a venit din partea Inspecției Judiciare, care a decins vineri la Parchetul General, secția parchetelor militare, cu câteva ore înainte de audirea liderului PSD, Liviu Dragnea, în dosarul violențelor din 10 august.

G4Media.ro  prezintă cele mai importante evenimente din ultimele zile, care descriu un sistem de justiție aflat sub presiune.

Inspecția Judiciară acuză presupuse ”presiuni” asupra sa după ce inspectorii săi au descins la Secția Parchetelor Militare fix în ziua în care procurorii militari îl chemaseră pe Liviu Dragnea la audieri ca martor în dosarul violențelor de la mitingul din 10 august. Inspecția Judiciară, condusă de Lucian Netejoru și Gheorghe Stan – considerați loialii lui Liviu Dragnea, denunță într-un comunicat de presă o presupusă ”tentativă de decredibilizare şi vulnerabilizare a instituţiei, precum şi de scădere a capacităţii sale de reacţie la derapajele de ordin disciplinar” – Culmea victimizării: După ce a descins la procurorii care l-au chemat pe Liviu Dragnea martor în dosarul jandarmeriadei, tot Inspecția Judiciară se plânge de presiuni 

Doi inspectori de la Inspecția Judiciară au descins în dimineața zilei de vineri la secția Parchetelor Militare din cadrul Pachetului General, solicitând procurorilor tot dosarul penal care vizează violențele comise de jandarmi împotriva manifestanților la mitingul din 10 august, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul Inspecției. Verificarea intempestivă a avut loc cu câteva ore înainte de audierea liderului PSD, Liviu Dragnea, în dosarul violențelor din 10 august în calitate de martor. 

Procurorul şef al DIICOT, Felix Bănilă, a declarat luni, referindu-se la protestul magistraţilor de duminică din faţa Curţii de Apel Bucureşti (CAB), că el nu este “activist”, în timp ce procurorul şef interimar al DNA, Anca Jurma, susţine că magistraţii au dreptul la exprimare şi au nevoie de o legislaţie care să-i ajute, transmite Agerpres. – Protestul magistraților. Bănilă, șeful DIICOT: Eu nu sunt activist/ Jurma șefa DNA: Magistraţii au dreptul la exprimare

Curtea de Apel București anunță într-un comunicat de presă că ”se delimitează” de protestul de duminică al magistraților și spune că nu și-a dat acordul pentru desfășurarea protestului pe treptele instituției. 

Peste 300 sute de magistrați au protestat duminică seară vreme de mai bine de o oră în fața Palatului de Justiție din București. Magistrați din toată țara au venit pentru a-și exprima nemulțumirea față de ofensiva împotriva Justiției pornită de guvernarea PSD-ALDE.Principalele nemulțumiri ale judecătorilor și procurorilor sunt modificările la legile justiției și la codurile penale, prelungirea mandatelor Inspecției Judiciare prin Ordonanță de Urgență, ignorarea și ridiculizarea Comisiei de la Veneția, dar și evaluarea procurorului general, Augustin Lazăr de către ministrul justiției, Tudorel Toader. 

Procurorul general, Augustin Lazăr, a transmis duminică seară, chiar în timpul protestului magistraților din fața Curții de Apel București, un mesaj prin care laudă ”tânăra magistratură din România” pentru că a ajuns la maturitatea care-i permite să reziste presiunilor și influențelor exterioare și, de asemenea, le-a transmis judecătorilor și procurorilor că sunt obligați să apere independența Justiției.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a calificat duminică seară discursul ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, drept unul plin de ofense la adresa magistraturii şi a Ministerului Public şi a spus că acesta arată nivelul la care este instituţia în holul căreia se află statuia lui Mihail Kogălniceanu, precum şi nivelul la care se doreşte a fi situată justiţia din România.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a dat duminică o replică fulger procurorului general, Augustin Lazăr, căruia i-a atras atenția că se află într-o gravă eroare când afirmă că Justiția este capabilă să-și îndeplinească rolul de a menține echilibrul puterilor în stat. ”Să ne cunoaștem și să ne respectăm competențele! Procurorul general ne transmite faptul că “justiția este capabilă să își îndeplinească rolul de a menține echilibrul puterilor în stat!” Procurorul general se află într-o gravă eroare, plasând justiția, una dintre cele trei puteri, în afara puterilor statului, deasupra acestora! În ipoteza în care una dintre cele trei puteri își încalcă limitele constituționale, echilibrul se restabilește de către CCR, prin soluționarea conflictelor juridice de natură constituțională! În condițiile în care puterea judecătorească a fost parte a unor astfel de conflicte, este lesne de înțeles că nu își poate judeca propria cauză!”, a scris Tudorel Toader pe Facebook la aproximativ o oră după mesajul transmis de procurorul general magistraților. 

Șeful Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism, Felix Bănilă, a fost pe linia PSD la întâlnirea cu reprezentanții Comisiei de la Veneția, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare. Potrivit acestora, Bănilă a declarat că modificările la Codurile Penale sunt bune, fiind de acord, de pildă, cu modificarea la Codul de Procedură Penală, potrivit căreia procurorii pot să efectueze urmărirea penală “in rem” timp de un an. După expirarea acestui termen, dacă nu există un suspect, dosarul se închide automat. 

Motivarea sentinței de condamnare a liderului PSD Liviu Dragnea a fost redactată și poate începe apelul. ”Miza este acum la ce complet pică”, au explicat pentru G4Media.ro surse din magistratură. Miza este și schimbarea componenței Completelor de 5 judecători (C5) ale Înaltei Curți, care vor da sentința finală.

Potrivit surselor G4Media.ro, șefa Instanței Supreme, Cristina Tarcea, a fost reclamată la Inspecția Judiciară de către părintele Chris Terhes, promovat de Antena3, tocmai pentru că nu a convocat ședința Colegiului de conducere în iulie, imediat după intrarea în vigoare a modificărilor la legea privind organizarea judiciară, care prevede că toți judecătorii din complet sunt trași la sorți. Legea veche spunea că C5-urile sunt conduse de membrii de drept, iar ceilalți judecători sunt trași la sorți la sfârșitul fiecărui an pentru anul viitor. 

Completul de trei judecători de la Înalta Curte a motivat sentința prin care l-au condamnat pe Liviu Dragnea la 3 ani şi jumătate cu executare pentru instigare la abuz în serviciu, potrivit informațiilor G4Media.ro. Din acest moment poate începe apelul în acest dosar la completul de cinci judecători. Decizia de condamnare a liderului PSD a fost luată pe 21 iunie de un complet de 3 judecători al ICCJ format din magistraţii Constantin Epure. Geanina Arghir şi Ştefan Pistol. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, preşedintele completului, Ştefan Pistol, făcând opinie separată în sensul achitării liderului PSD. 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Alexandra Stan, în centrul unui scandal cu iz moral și sexual!

2 Americanii scot din „cutia cu maimuțe” o nouă „drăcovenie” SF

3 Răzvan Burleanu, ironizat după prezența la Mondialul din Qatar

4 „Iubiți români, iubiți străini, nu conta, amanți să fie…” / Femeia asta e nimfomană?

5 Mario Iorgulescu s-a combinat cu fosta lui Steliano Filip / „Bianca era doar o altă fată din anturajul meu şi nu observam semnele pe care le dădea ea, c…