Justiţia UE a restabilit imunitatea europarlamentarului catalan Puigdemont

Justiţia UE a restabilit imunitatea europarlamentarului catalan Puigdemont

Tribunalul UE a restabilit marţi imunitatea a trei eurodeputaţi separatişti catalani, între care fostul lider al Cataloniei Carles Puigdemont, care locuieşte în Belgia din 2017 pentru a scăpa de urmărirea justiţiei spaniole, relatează AFP.

Într-o hotărâre comunicată presei, această instanţă cu sediul la Luxemburg ''suspendă executarea deciziilor'' luate la 9 martie 2021 de Parlamentul European cu privire la Carles Puigdemont, Toni Comin şi Clara Ponsati.

La acea dată, legislativul european a votat ridicarea imunităţii celor trei europarlamentari, care sunt şi foşti membri ai executivului catalan, urmăriţi pentru ''sediţie'' de către justiţia spaniolă de la tentativa de secesiune a regiunii, în 2017.

La scurt timp după organizarea acelui referendum, au fost ţinta unor mandate europene de arestare emise de justiţia spaniolă, pe care le-au contestat în diferite instanţe din ţara lor de exil. Toţi trei au fost aleşi în Parlamentul European în mai 2019.

''Nu este o decizie pe fond'', a precizat instanţa UE, ci anularea unei ''ordonanţe provizorii'' anterioare din iulie 2021, împotriva căreia avocaţii catalanilor au făcut apel.

La 30 iulie, Tribunalul UE a respins cererea de suspendare a ridicării imunităţii parlamentare a celor trei activişti pro-independenţă, considerând că este puţin probabil ca mandatele spaniole să fie executate de o altă ţară din UE.

Riscul de arestare în vederea predării în Spania există deoarece cei trei lideri sunt în continuare "semnalizaţi" în dosarele poliţiei (sau în sistemul de informaţii SIS II) comune ale ţărilor Schengen, a precizat instanţa.

Carles Puigdemont, în vârstă de 59 de ani, care locuieşte în Waterloo, la sud de Bruxelles, de patru ani şi jumătate, a salutat ''un nou rezultat pozitiv'' în lupta sa juridică împotriva Madridului.

''Trebuie să luptăm în fiecare zi şi peste tot pentru libertate. Vom continua să facem aceasta, în pofida incertitudinii şi chiar dacă puterea statului spaniol este colosală'', a scris el într-un mesaj postat pe Twitter cu hashtag-ul 'No surrender'.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa