Kaczynski: Situaţia din jurul Ucrainei arată mai bine, însă un atac rus nu poate fi exclus

Kaczynski: Situaţia din jurul Ucrainei arată mai bine, însă un atac rus nu poate fi exclus

Situaţia din jurul Ucrainei începe să arate mai bine, dar un asalt rus asupra ţării vecine nu poate fi exclus, a afirmat joi Jaroslaw Kaczynski, preşedintele Partidului Lege şi Justiţie (PiS), formaţiune aflată la guvernare în Polonia, potrivit thenews.pl.

Rusia ''îşi foloseşte forţele armate cel puţin pentru a destabiliza Ucraina şi pentru a-i face viaţa grea'', a declarat liderul conservator într-un interviu pentru postul naţional de radio polonez.

Kaczynski, care este şi vicepremier pentru securitate, a subliniat că acţiunile Rusiei în jurul Ucrainei ''sunt inacceptabile în ceea ce priveşte dreptul internaţional şi bunele maniere, însă acest lucru nu înseamnă că totul trebuie să se încheie cu o agresiune armată''.

''Nu sunt convins că Rusia, preşedintele Vladimir Putin şi colaboratorii săi plănuiesc cu adevărat un atac'', a menţionat vicepremierul polonez, adăugând că 'aceasta este una dintre opţiuni, în funcţie de răspunsul Occidentului''.

Potrivit lui Jarosław Kaczynski, criza actuală a cauzat deja pierderi economice Ucrainei, numeroşi investitori şi diplomaţi şi familiile lor părăsind ţara.

''Întrebarea acum este dacă ruşii vor continua acest joc sau dacă au decis că această fază s-a încheiat'', a mai spus el.

Premierul Mateusz Morawiecki a anunţat miercuri că Polonia se pregăteşte pentru un eventual aflux de refugiaţi dinspre Ucraina în cazul unei invazii ruse. Morawiecki a spus că ţara sa va construi la frontiera estică, lângă Ucraina, o infrastructură pentru primirea de refugiaţi, iar unii dintre aceştia ar putea fi mutaţi ulterior în altă parte.

Rusia a concentrat peste 100.000 de militari în apropiere de frontiera ucraineană şi cere ca NATO să promită oficial că nu va accepta Ucraina ca stat membru.

Occidentul a ameninţat Rusia cu noi sancţiuni dacă aceasta atacă Ucraina, dar Moscova neagă că are vreo intenţie de acest fel. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă