Kârgâzstan: Sooronbay Jeenbekov câștigă alegerile prezidențiale cu un rezultat care vine împotriva previziunilor

Kârgâzstan: Sooronbay Jeenbekov câștigă alegerile prezidențiale cu un rezultat care vine împotriva previziunilor

Candidatul pro-guvernamental la alegerile prezidențiale desfășurate duminică în Kârgâzstan, Sooronbay Jeenbekov, a câștigat scrutinul cu aproape 55% din voturi, un rezultat care vine împotriva previziunilor de dinaintea alegerilor și care stârnește unele temeri privind posibile tulburări în această fostă republică sovietică unde până în prezent fiecare transfer de putere a fost marcat de incidente, relatează AFP.

 Estimările avansate înaintea votului sugerau o competiție foarte strânsă între cei trei candidați, Sooronbay Jeenbekov, Omurbek Babanov și Temir Sariev. Dar rezultatul final îl plasează pe al doilea clasat, Babanov, la mare distanță de Jeenbekov, el obținând numai 33%.

Om de afaceri considerat unul dintre cei mai înstăriți din Kârgâzstan, Omourbek Babanov s-a declarat sigur înaintea alegerilor că va câștiga și a acuzat serviciile de securitate că 'pregătesc provocări' pentru a influența scrutinul în favoarea lui Jeenbekov, candidatul Partidului Social-Democrat și susținut de președintele în exercițiu, Almazbek Atambaev.

Acesta din urmă a promis alegeri corecte, dar duminică a anunțat că au fost arestați responsabili politici care, conform autorităților, puneau la cale incidente după închiderea urnelor.

În Kârgâzstan mandatul prezidențial durează șase ani.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”