Kazahstan: Bijuterii confiscate în valoare de 230 milioane de dolari, aparţinând nepotului fostului preşedinte

Kazahstan: Bijuterii confiscate în valoare de 230 milioane de dolari, aparţinând nepotului fostului preşedinte

Agenţia anticorupţie din Kazahstan a anunţat miercuri confiscarea de pietre preţioase şi bijuterii în valoare de peste 230 de milioane de dolari, într-un caz ce îl implică printre alţii pe nepotul fostului preşedinte Nursultan Nazarbaev, informează France Presse.

Fostului preşedinte Nursultan Nazarbaev a stat la putere trei decenii, până în 2019

„În urma unor operaţiuni de căutare în alte ţări, pietre preţioase şi bijuterii în valoare de peste 230 de milioane de dolari americani au fost confiscate şi restituite statului”, a indicat agenţia într-un comunicat.

Sechestrul are loc ca parte a unei noi anchete asupra omului de afaceri Kairat Satîbaldî - nepotul fostului preşedinte Nursultan Nazarbaev, la putere trei decenii până în 2019 - a precizat agenţia anticorupţie pentru AFP.

Arestat în martie şi acuzat de deturnare de fonduri de la Kazahtelecom - operatorul naţional de telecomunicaţii - şi „alte infracţiuni ce subminează securitatea statului”, Satîbaldî, primul membru al familiei Nazarbaev care a fost arestat, a fost deja condamnat în septembrie la şase ani de închisoare.

Potrivit agenţiei anticorupţie, „300 de milioane de dolari investiţi de Satîbaldî în titluri străine vor fi înscrise în curând în bugetul Kazahstanului”, o ţară vastă din Asia Centrală bogată în hidrocarburi.

În ianuarie anul trecut, peste 230 de persoane au fost ucise în revoltele ale căror cauze sunt încă misterioase. Actualul preşedinte Kassîm-Jomart Tokaev a apreciat că acestea au fost rezultatul unui complot pus la cale în străinătate de „terorişti” care doreau să ia puterea, fără a furniza vreodată dovezi în acest sens.

Tokaev, candidat la realegere pe 20 noiembrie, a luat de atunci măsuri pentru a-şi consolida poziţia şi a o slăbi pe cea a predecesorului său autoritar.Capitala Astana, redenumită Nur-Sultan în onoarea lui Nazarbaev, şi-a redobândit numele în septembrie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...