Kazahstanul face planuri pentru a atrage companiile care părăsesc Rusia din cauza sancţiunilor

Kazahstanul face planuri pentru a atrage companiile care părăsesc Rusia din cauza sancţiunilor

„Asistăm la o luptă globală pentru investiţii. (...) Guvernul ar trebui să creeze condiţii favorabile pentru relocarea lor în Kazahstan”, a spus Tokaev, referindu-se la companiile care se retrag de pe piaţa rusească.

Preşedintele kahaz le-a transmis miniştrilor săi să lucreze la un plan de atragere a investiţiilor.

În contextul în care Rusia este vizată de sancţiuni din cauza războiului pe care îl poartă împotriv Ucrainei, Kazahastanul îşi propune să devină o „piaţă tampon” între Est şi Vest şi Sud şi Nord cu riscul de a deranja Moscova.

De altfel, Tokaev a fost foarte criticat de presa de stat din Rusia după ce a declarat în cadrul Forumului Economic de la Sankt Petersburg că nu va recunoaşte teritoriile separatiste proruse Luhansk şi Doneţk ca state independente, aşa cum solicită Kremlinul.

La nici două săptămâni de la această declaraţie, un tribunal din Novorossiisk a decis suspendarea activităţii conductei Caspian Pipeline Consortium (CPC), care aduce petrol din Kazahstan la Marea Neagră. Între timp, decizia a fost anulată de un tribunal din Krasnodar.

În urma deciziei tribunalului din Novorossiisk, Kazahstanul a avut în vedere să interzică tranzitul dinspre şi către Rusia a mărfurilor vizate de sancţiuni occidentale.

Recent, Kazahstanul s-a retras din Comitetul Monetar Interstatal al Comunităţii Statelor Independente (CSI), organizaţie apărută pe cenuşa Uniunii Sovietice.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

2 Americanii au venit la București pentru Halep. „A fost ca și cum m-ar fi lovit un camion”

3 Misterul bărbatului răpit din parcarea Cortina Residence din Sectorul 1

4 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”

5 Știați cine sunt persoanele care inspectează Sfântul Mormânt încă din Vinerea Mare, înainte de miracolul Luminii Sfinte?