Kelemen: Intervenţia preşedintelui Iohannis despre UDMR şi Ardeal, parte a luptei politice PNL-PSD

Kelemen: Intervenţia preşedintelui Iohannis despre UDMR şi Ardeal, parte a luptei politice PNL-PSD

Liderul UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, consideră că declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis din 2020 referitoare la UDMR şi Ardeal au reprezentat "o parte a luptei politice" dintre PNL şi PSD, el afirmând însă că şeful statului ştia că "nu a existat nicio alianţă ocultă".

"Nu a existat nici o alianţă ocultă cu nimeni, asta ştia şi preşedintele Iohannis (...) Am discutat cu preşedintele Iohannis şi în acest moment noi ne-am întors spre viitor. Asta nu înseamnă că trecutul se uită, că nu s-a întâmplat nimic, dar acum, în acest moment, important este să vedem ce putem să facem în această coaliţie împreună pentru această ţară. Eu am avut o dilemă anul trecut, dacă acea intervenţie a preşedintelui Iohannis făcea parte din lupta politică între PNL - PSD, sau era o schimbare de paradigmă. Eu cred că astăzi pot să spun că a fost parte a luptei politice şi nu mai mult. Atât şi nu mai mult (...)", a spus Kelemen duminică, la postul Prima TV.

Întrebat cum a ajuns UDMR partenerul preşedintelui Klaus Iohannis, după declaraţiile de anul trecut referitoare la UDMR şi Ardeal, Kelemem Hunor a răspuns că UDMR nu îşi doreşte să fie parte în lupta internă a partidelor româneşti, iar pentru viitor el vrea să creadă că astfel de episoade nu se vor mai repeta.

"În 30 de ani, de fiecare dată, când în dezbaterea politică, în lupta politică internă au fost introduse astfel de teme, noi am spus că e o greşeală uriaşă, fiindcă noi am spus că nimeni nu vrea să vândă Ardealul. Nimeni nu vrea să rupă Transilvania şi, de fiecare dată, am rugat şi eu şi colegii mei, pe competitorii politici: 'Găsiţi alte subiecte, fiindcă sunt multe teme importante şi interesante pentru fiecare om şi nu ne mai băgaţi în lupta voastră internă". Şi anul trecut s-a întâmplat iarăşi, s-a repetat istoria. Vreau să cred că nu se va mai repeta niciodată, fiindcă nu merită nimeni, niciun om să fie speriat cu astfel de chestiuni şi, oricum, bătălia politică trebuie să rămână, hai să-i spunem aşa, între anumite limite normale şi acceptabile", a afirmat Kelemen Hunor.

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat, pe 29 aprilie 2020 , proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, susţinând că PSD a ajutat UDMR să treacă acest act normativ în Camera Deputaţilor.

"Jo napot kivanok, PSD. Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege prin care dă autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. Este incredibil ce înţelegeri se fac în Parlamentul României. În timp ce noi, eu, Guvernul, celelalte autorităţi ne luptăm pentru vieţile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, marele PSD se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor. Jo napot, Ciolacu. Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înţelegeri?", a spus şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa