Kenya: Curtea Supremă a anulat alegerile prezidențiale; un nou scrutin va fi organizat în 60 de zile

Kenya: Curtea Supremă a anulat alegerile prezidențiale; un nou scrutin va fi organizat în 60 de zile

Curtea Supremă din Kenya a decis vineri să invalideze alegerile prezidențiale din 8 august din cauza 'neregulilor' înregistrate în timpul scrutinului în urma căruia fusese declarat învingător președintele în exercițiu, Uhuru Kenyatta, și a dispus ca un nou scrutin să fie organizat în termen de 60 de zile, transmit Reuters și France Presse.

Uhuru Kenyatta (55 de ani), ales președinte pentru prima dată în 2013, fusese declarat câștigător de către Comisia electorală din Kenya pe 11 august, cu 54,27% din voturi, față de cele 44,74% din sufragii obținute de opozantul istoric Raila Odinga (72 de ani), învins deja în scrutinurile prezidențiale din 1997, 2007 și 2013.

''În legătură cu eventuala afectare a integrității alegerilor de ilegalități și nereguli, Curtea este de părere că acesta este cazul. Alegerile prezidențiale nu s-au desfășurat în acord cu Constituția și de aceea rezultatul este invalid și nul'', a declarat președintele Curții Supreme de la Nairobi, David Maraga.

Este prima dată în Africa când un tribunal suprem anulează rezultatul unor alegeri prezidențiale, conform opoziției kenyene. Decizia, pe cât de dramatică pe atât de neașteptată, a fost adoptată cu majoritate, doi dintre cei șapte judecători exprimându-și opinii disidente.

Coaliția opoziției kenyene Nasa a salutat 'decizia istorică' adoptată de Curtea Supremă, în timp ce Raila Odinga a afirmat că nu are 'absolut deloc încredere' în capacitatea Comisiei electorale de a desfășura noi alegeri.

''Aceasta este într-adevăr o zi istorică pentru poporul kenyan. Pentru prima dată în istoria democratizării Africii, o curte a dat o decizie care anulează alegeri prezidențiale în care s-au înregistrat nereguli'', a subliniat Odinga, după anunțul hotărârii Curții Supreme.

După scrutinul din 8 august, opoziția kenyană a denunțat fraude masive și pe 18 august a decis să se adreseze Curții Supreme.

Cel puțin 28 persoane și-au pierdut viața în violențele care au izbucnit în Kenya după ce Uhuru Kenyatta a fost declarat câștigător. Majoritatea au fost împușcați sau omorâți în bătaie de poliție în timpul protestelor din fiefurile opoziției.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...