Kievul critică o propunere a Budapestei: Negocierile de pace fără participarea Ucrainei „sunt posibile doar în visele” Ungariei

Kievul critică o propunere a Budapestei: Negocierile de pace fără participarea Ucrainei „sunt posibile doar în visele” Ungariei

Ministerul ucrainean de Externe a criticat dur apelul Ungariei la discuţii de pace între Washington și Moscova pentru a pune capăt războiului din Ucraina, fără participarea Kievului.

FOTO Arhivă

„Negocierile pentru (obţinerea păcii în, n. red.) Ucraina fără participarea Ucrainei sunt posibile doar în visele politicienilor ungari”, a scris purtătorul de cuvânt al diplomației ucrainene, Oleg Nikolenko, pe pagina sa de Facebook.

Nikolenko a reacţionat astfel la declaraţii făcute recent de premierul ungar Viktor Orban şi ministrul său de Externe, Peter Szijjarto, care au făcut apel la negocieri între Washington şi Moscova pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

„Ministrul ungar de Externe ar putea face un serviciu mult mai mare umanităţii dacă ar înceta să mai facă jocul ruşilor”, a precizat purtătorul de cuvânt al diplomației ucrainene.

„Budapesta a avut oportunitatea de a contribui la câştigarea păcii în Ucraina şi în Europa, dar a ales cealaltă parte a istoriei”, a afirmat Oleg Nikolenko, citat de Agerpres.

Potrivit presei ucrainene, Peter Szijjarto a vorbit miercuri despre necesitatea unor negocieri directe între preşedinţele american Joe Biden și omologul său rus Vladimir Putin.

La rândul său, Viktor Orban, cunoscut pentru poziția sa pro-rusească, a acuzat Uniunea Europeană şi NATO că sunt în favoarea prelungirii războiului declanșat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Potrivit lui Orban, războiul din Ucraina nu poate avea un câștigător. Rusia nu poate învinge pentru că Occidentul sprijină Ucraina, dar s-ar putea ajunge la un război nuclear dacă s-ar simți încolțită, a susținut premierul ungar într-o intervenție la o reuniune a partidului său, Fidesz.

Orban a cerut negocieri de pace pentru ca să se ajungă la un acord în cel mai scurt timp.

Premierul ungar a mai susținut că țara sa este de partea păcii și i-a numit pe Biden și „birocrații de la Bruxelles” drept adversari ai Budapestei.

Preşedinta Ungariei, Katalin Novak, o aliată politică a lui Orban, s-a întâlnit cu Joe Biden miercuri, la Varşovia, în marja summitului liderilor Formatului Bucureşti 9 (B9), din care fac parte România, Polonia, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Estonia, Letonia, Lituania şi Slovacia. Cu acest prilej, Novak a subliniat că prezenţa lui Biden la reuniunea B9 reprezintă o „oportunitate minunată” de a consolida angajamentul comun pentru pace, transmite Agerpres .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…