Kievul protestează împotriva ''agitaţiei politice'' a unor oficiali ungari în alegerile locale din Ucraina

Kievul protestează împotriva ''agitaţiei politice'' a unor oficiali ungari în alegerile locale din Ucraina

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a anunţat luni că i-a înmânat ambasadorului Ungariei la Kiev o notă de protest în legătură cu ceea ce instituţia descrie drept "agitaţie politică" a unor oficiali ungari în favoarea unui partid care a contestat alegerile locale de duminică, informează Reuters.

Ministerul a precizat într-un comunicat că oficiali ungari i-au îndemnat pe ucrainenii ce locuiesc în regiunea ce se învecinează cu Ungaria să voteze pentru Partidul Ungurilor, acţiune ce încalcă legislaţia ucraineană.

"Ministerul Afacerilor Externe a cerut prompt părţii ungare să respecte legislaţia Ucrainei şi să nu întreprindă acţiuni care să constituie un amestec direct în treburile interne ale Ucrainei şi care nu corespund caracterului de bună vecinătate al relaţiilor ucraineano-ungare", se spune în comunicat.

Mai târziu în timpul zilei de luni, ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, a declarat pentru agenţia rusă Interfax că Ucraina a interzis intrarea pe teritoriul său a doi oficiali ai Ungariei din cauza respectivului incident.

Ucraina şi-a ales duminică primarii, consiliile municipale şi regionale pentru prima dată de la venirea la putere a lui Volodimir Zelenski. Numărarea buletinelor ar urma să dureze mai multe zile, după ce o nouă lege electorală a făcut ca procedura să fie foarte complicată.

Potrivit rezultatelor de la ieşirea de la urne, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a suferit o înfrângere la alegerile locale, partidul său fiind devansat în majoritatea oraşelor mari. Partidul său, Servitorul poporului, s-a clasat pe primul loc la consiliile municipale doar în două mari oraşe din centru, iar în alte şapte figurează cel mai frecvent pe poziţia a treia. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Banii City Insurance s-au dus în buzunarele cumnatului lui Adrian Năstase?

2 Un șobolan al Securității care a supraviețuit „democrației”

3 Incident sexual între Gabriel Oprea și Kovesi? / Evenimentul ar fi avut loc în fostul birou al lui Ceaușescu de …

4 Dragnea va anunța duminică formarea unui nou partid

5 VIDEO Cum se fracturează coloana unui mire