Kievul se pregătește să evacueze orașele Herson și Nicolaev

Kievul se pregătește să evacueze orașele Herson și Nicolaev

În timp ce Rusia continuă bombardamentele asupra infrastructurii vitale a Ucrainei, guvernul ucrainean căutând soluții să asigure o trecere cât mai lină prin iarnă, oficialii îndeamnă civilii să evacueze orașele sudice din prima linie a frontului Herson și Nicolaev, unde s-ar putea confrunta cu lipsa apei și încălzirii pe timp de iarnă, relatează NYT.

Infrastructura vitală a orașului Herson este precară FOTO Profimedia

Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a anunțat că guvernul va începe să ofere ajutor civililor care doresc să părăsească orașul Herson, proaspăt eliberat, ale cărui rezerve de apă, electricitate și căldură sunt precare după retragerea trupelor ruse.

„În prezent nu discutăm despre evacuare forțată. Dar chiar și în cazul evacuării voluntare, statul are responsabilitatea să asigure transportul. Oamenii trebuie transportați către locul unde își vor petrece iarna”, a declarat Vereșciuk.

De când trupele ruse s-au retras din orașul Herson guvernul a lucrat neobosit pentru a restabili funcționarea serviciilor publice și curentul a început să revină în ultimele zile, dar temperaturile scad și rețeaua rămâne instabilă.

Vicepremierul ucrainean s-a adresat sâmbătă și locuitorilor din Nicolaev, de asemenea vizat de tirurile de rachete rusești, dând asigurări că vor primi ajutor din partea guvernului să plece din oraș. De altfel, a susținut ea, guvernul a primit apeluri de la rezidenții ambelor orașe sudice să fie mutați către zone ale Ucrainei unde să fie mai în siguranță.

Zeci de mii de locuitori au părăsit orașul Herson după ce administrația rusă de ocupație au început să organizeze evacuări în teritoriile controlate de Rusia sub pretextul unei contraofensive ucrainene iminente.

Oficialii ucrainenei au avertizat locuitorii asupra faptului că trupele rusești au lăsat în urmă mine și există o probabilitate mare de noi atacuri – ceea ce s-a și întâmplat în cursul weekendului când o rachetă a lovit un depozit de petrol din Herson.

În oraș au sosit duminică 80 de tone de ajutoare umanitare, între care pături, generatoare, sticle de apă și îmbrăcăminte de iarnă pentru copii.

În regiunea Zaporojie, la aproximativ 280 de kilometri nord-est de Herson, pe râul Dnipro, au fost raportate duminică cel puțin o duzină de lovituri asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa, fiind avariate mai multe echipamente. Ucraina și Rusia se învinuiesc reciproc de bombardamente asupra centralei de la Zaporojie.

Renat Karchaa, un consilier al directorului general al companiei ruse pentru energie atomică, a declarat pentru agenția de presă rusă de stat Tass că au asupra centralei au fost lansate 15 obuze și că a fost lovită o clădire în care este depozitat combustibilul nuclear.

Infrastructura de energie electrică și de gaz a fost afectată în mod semnificativ în regiunea Zaporojie: duminică, zeci de mii de persoane din zeci de comunități au rămas fără curent sau căldură, a precizat administrația militară regională într-un comunicat.

Cu toate acestea, îngrijorările cu privire la rețeaua electrică a țării se extind mult dincolo de zonele din sudul și estul țării, unde s-au concentrat luptele, forțele rusești efectuând de la jumătatea lunii octombrie atacuri cu rachete pe scară largă asupra infrastructurii din întreaga Ucraină.

Oleksandr Harcenko, directorul Centrului de Cercetare a Industriei Energetice din Ucraina, a declarat că atacurile cu rachete de săptămâna trecută avariat serios rețeaua națională de energie electrică și că autoritățile „nu au avut încă răgazul să o restabilească la nivelul" la care țara ar putea evita pene de curent generalizate în cazul unor noi atacuri.

Este dificil din punctul de vedere al moralului atunci când muncești, o refaci, iar ei o lovesc din nou și din nou", a declarat el la un briefing de presă duminică. „Cu toate acestea, reparațiile continuă", a spus Harcenko. Totuși, inginerii ucrainenii au nevoie de încă 10-12 zile pentru a reface stabilitatea rețelei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

2 De citit analiza lui Adrian Năstase despre războiul din Ucraina

3 În ce circumstanțe a murit liderul interlop Costel Corduneanu

4 Surprinzător, unul dintre experții de top ai Chinei anunță înfrângerea Rusiei în Ucraina

5 VIDEO Filmare cu camarila lui Nicușor Dan, în frunte cu „bobinatorul” primarului, controversatul afacerist Matei Păun, în timp ce caută un sediu de ca…