Kievul susţine că a distrus o navă rusă de transport de trupe în Marea Azov

Kievul susţine că a distrus o navă rusă de transport de trupe în Marea Azov

Marina ucraineană a transmis joi că a distrus o navă de transport de trupe ruse ancorată în portul Berdiansk, oraş apropiat de Mariupol la Marea Azov, relatează AFP.

"Nava de transport de trupe Orsk a fost distrusă în portul ocupat din Berdiansk. Glorie Ucrainei!", a scris marina într-un mesaj pe contul său de Facebook, însoţit de trei fotografii - una care arată de la apropiere nava distrusă şi două care arată, de la distanţă, fum în port şi o navă în flăcări, fără să se poată distinge clar nava.



Conform agenţiei ruse de presă TASS, care citează postul de televiziune Zvezda al Ministerul rus al Apărării, această navă de transport de trupe şi de materiale aparţine Flotei la Marea Neagră şi era prima navă rusă de război ajunsă la Berdiansk, la 21 martie.

"Sosirea acestei mari nave de debarcare în portul Berdiansk este un eveniment important, care deschide posibilităţi pentru Marea Neagră în termeni de logistică, prin folosirea pe deplin a infrastructurii de la Berdiansk", relata Zvezda, citând un ofiţer al flotei ruse.

Nava, care poate transporta o încărcătură de până la 1.500 de tone, "este pe cale să descarce sub privirile noastre vehicule blindate care întăresc desfăşurarea noastră", adăuga aceeaşi sursă.

Informaţia nu poate fi verificată deocamdată. Armata rusă nu oferă decât foarte rar informaţii despre pierderile sale.

Portul Berdiansk este situat la circa 80 de km vest de portul strategic Mariupol, pe care forţele ruse încearcă să îl ocupe de la începutul invaziei în Ucraina la 24 februarie. Mariupol este asediat de la sfârşitul lunii februarie şi bombardat fără încetare.

Deşi mii de maşini pline cu civili au putut părăsi oraşul săptămâna trecută, aproximativ 100.000 de persoane sunt în continuare blocate acolo, fără resurse, conform Kievului, iar peste 2.500 de persoane au murit deja.

Această regiune din sud-estul Ucrainei esta una dintre cele unde forţele ruse au avansat cel mai mult de la începutul conflictului, chiar dacă acestea nu pot revendica un control total decât asupra unui singur oraş important, Herson.

În acelaşi timp, cel puţin patru persoane au murit, între care doi copii, şi alte şase au fost rănite în atacuri ruseşti asupra localităţii Rubijne, în apropiere de Lugansk, în estul Ucrainei, a anunţat joi guvernatorul regiunii, Serghei Gaidai.

Guvernatorul a adăugat că bilanţul riscă să se dovedească mult mai mare. "Aviaţia rusă a început să lanseze bombe cu fosfor asupra (oraşului) Rubijne", a acuzat el.

Şi alţi oficiali din această regiune au acuzat forţele ruse că folosesc astfel de bombe în ultimele zile, acuzaţii care nu au putut fi verificate deocamdată.

"Ruşii agonizează, nu reuşesc să avanseze, aşa că încep să folosească arme grele", a spus Gaidai.

Atacuri ruseşti au lovit de asemenea Lisiciansk şi Novodrujesk, două oraşe situate la circa 80 de km nord-vest de Lugansk, a mai precizat el, fără a oferi detalii.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...